Bocan-Haračenko: Verujem da Srbija neće stati u tužni red zemalja

Ruski ambasador govorio je o pritiscima na Srbiju da Rusiji uvede sankcije

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan–Harčenko je rekao da veruje da Srbija neće stati u tužni red zemalja koje ne misle na svoju nacionalnu dobrobit i dobrobit svojih građana, ali da su svesni koliki su pritisci na Srbiju po pitanju uvođenja sankcija.

"Svaka zemlja ili cela EU i bez odgovora sa naše strane, odnosno nekakvih odmazda, trpi štetne posledice. Loše i teže od posledica sankcija u Rusiji. Svaka zemlja koja se priključi sankcijama neminovno sama trpi najteže posledice, za svoju privredu, ekonomiju i socijalnu sferu" rekao je ambasador u intervjuu za RTS na pitanje da li bi Rusija promenila svoju politiku prema Srbiji, ako bi joj ona uvela sankcije.

To je, kaže on nešto što i ne zavisi od Rusije.

"Ja verujem da Srbija neće stati u taj tužni red zemalja koje ne misle na svoju nacionalnu dobrobit i dobrobit svojih građana"-rekao je Bocan- Haračenko.

Komentarišući stav Srbije da ne podržava vojnu operaciju u Ukrajini i podržava teritorijalni integritet Ukrajine, on je naglasio da se od Srbije i ne traži da misli ono što Rusija želi.

"Za Rusiju je smešno kada neko kaže da je cilj sankcija izolacija Rusije, što je iluzija. To uopšte nije moguće, s obzirom na veličinu naše zemlje, razvoj ekonomije, saradnju sa Azijom, Latinskom Amerikom, vodećim zemljama Afrike. Pa su tu Kina, Indija. Možemo da pričamo ceo dan kakva je to izolacija moguća" rekao je ambasador.


Na podsećanje da je Rusija 1992.godine uvela sankcije Srbiji, Harčenko je rekao:

"Tada je bilo puno zemalja koje su na svoju inicijativu uvele sankciju Srbiji, nije to bila ruska želja. To je bila odmazda i korak protiv srpskog naroda. Za razliku od njih, nažalost, Rusija je bila u situaciji da smo pristali, uz ceo niz ovih elemenata i pritisaka, ali smo želeli da nastavimo saradnju u političkoj i ekonomskoj sferi. I pomagali smo srpskom narodu u Srbiji i Republici Srpskoj- rekao je ambasador.

On je naglasio da dve zemlje nisu ni u jednoj oblasti obustavile saradnju zbog sankcija.

„U svakoj oblasti ima napretka, a u nekim oblastima, kao što je energetika Srbija može da ima vere i sigurnosti što se tiče budućnosti i najbliže i one dalje. Što se tiče energetskog snabdevanja i sigurnosti", uverava ruski ambasador.