Srbija i Balkan

Plenković: Zgrožen sam Milanovićem, dok ja govorim u Radi ovde se čude

Hrvatski premijer ponovio posvećenost njegove vlade Ukrajini
Plenković: Zgrožen sam Milanovićem, dok ja govorim u Radi ovde se čude© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD SUSAK

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je zgrožen reakcijom predsednika Zorana Milanovića i, kako je rekao, njegovih potrčka i izraženu spremnost da se u Hrvatskoj obučavaju ukrajinski vojnici.

On je u obraćanju javnosti na otvorenom delu sednice vlade rekao da je zgrožen reakcijama predsednika Republike, a još više njegovih potrčaka po saboru, koji iskazuju svoje proruske stavove.

"Mi ćemo biti ponosi na naše izjave, a ne neki koji će se sramiti svojih, a trebalo bi ih se sramiti i danas", izjavio je Plenković.

"Ovde se ne radi ni o kakvom ulasku Hrvatske u rat, niti o bilo kakvom dolasku rata u Hrvatsku, već se radi o politici Hrvatske u okviru širih aktivnosti kroz misiju pomoći treniranja instruktora", dodao je on.

"Ja juče govorim u Radi, dronovi padaju po Kijevu, a ovde začuđena ekipa napokon progledala i sada se čude. Vlada će i dalje biti na pravoj strani".

Plenković je komentarisao i svoje obraćanje u ukrajinskom parlamentu gde je, kako kaže, podržao borbu za slobodu i teritorijalni integritet koju "ako iko razume onda smo to mi".

Rekao je i da bi voleo da se hrvatska javnost priseti da zvanični Zagreb odlukama vlade vojno podržava Ukrajinu već mesecima.

"Ako je to neko od ovih sabotera i proruskih političara u Hrvatskoj zaboravio, voleo bih da to osvesti. Drugo, treba malo pojasniti o čemu se radi. EU je u procesu osnivanja misije pomoći Ukrajini. Ministar Grlić Radman je s još 20 drugih ministara izrazio spremnost da Hrvatska učestvuje u obuci ukrajinskih vojnika. Uz RH još je 12 zemalja izrazilo spremnost da ta obuka bude na njihovim teritorijama", rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

Podsećamo, predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je juče da će kao vrhovni komandant biti protiv ideje da se u Hrvatskoj obučavaju ukrajinski vojnici, jer bi to, kako kaže, značilo dovođenje rata u Hrvatsku.

"Ne podržavam tu ideju zato što ne podržavam upetljavanje Hrvatske u ovaj rat više nego što treba. Korektni smo, solidarni i to je to. Dalje od toga ne. Kao vrhovni komandant neću to odobriti. Nisam čuo za predlog, ali unapred kažem to mi se ne sviđa, to je dovođenje rata u Hrvatsku", poručio je Milanović, prenosi Tanjug.

image