Kome smeta Petar Maraš: Svi glumački gresi Miloša Bikovića

Po starom srpskom običaju, Tviter je planuo i podelio se na dve strane: jedna smatra da je srpski glumac u seriji "Južni vetar" dobio "direktivu odozgo" da "progura Rio Tinto", dok drugi uzalud podsećaju da je u pitanju fikcija

"Producent i svi glumci serije da se izvinU narodu Srbije. Sram vas bilo! Predlažem bojkot ove serije", napisala je u objavi Ivana Parlić, poslanica Narodne stranke u Skupštini RS i time raspisala Tviter tender za sve zainteresovane koji žele da iskritikuju glumca Miloša Bikovića i ekipu serije "Južni vetar". 

U sceni koja je izazvala lavinu besa, likovi koje tumače dvojica holivudskih glumaca - Erik Roberts i Vilijam Boldvin, razgovaraju o odlasku u Gornje Nedeljice.

Boldvin objašnjava da je iskopavanje litijuma zaustavljeno od strane "zelenih i nevladinih organizacija", kod kojih sada treba da odu "po recept".

"Kao da već ne znaš?", odgovara Roberts i nastavlja: "Izveli su narod na ulicu klasičnom pričom o zaštiti životne sredine. Blokirali neke puteve, razvalili vrata, prebili neke ljude."

Po starom srpskom običaju, Tviter je planuo, a zatim se podelio na dve strane, od kojih jedna smatra da je Biković dobio "direktivu odozgo" da "progura Rio Tinto", dok drugi uzalud podsećaju da je u pitanju fikcija.

"Svako ko misli da treba da vodi polemiku sa fiktivnim likovima, ne razume ili neće da razume umetnost, već je zloupotrebljava", poručio je kreator, reditelj i producent serije "Južni vetar" Miloš Avramović.

On je istakao da oni koji su do juče na mrežama branili naše najstarije dečije pozorište i njegove glumce - "a često se pitam koliko su puta zapravo bili u bilo kom pozorištu" - juče su napali neke druge glumce, njihov rad i integritet.

Avramović je naglasio da je "Južni vetar" serija, puna simbolike, puna različitih linija priča, u kojima može da se prepozna svako i niko. 

Najzad, dodao je, projekat je podržala Evropska unija sa 500.000 evra. 

Sad bar znamo ko stoji iza svega, ali redakciji nije poznato da je Emanuele Žiofre, šef Delegacije EU u Srbiji bio prozvan zato što je materijalno i deklarativno dao podršku za narativ o potkupljivim ekološkim organizacijama.

Pravda za Kasandru!

Fikcija ili ne, svi su zauzeli stav, jer ovaj narod je uvek bio pravdoljubiv. 

Možda je Kasandra bila uhapšena samo u seriji koja se emitovala krajem devedesetih, ali to ne znači da peticije i protesti širom Srbije nisu doprineli da se ona oslobodi, jer nije bila kriva za ubistvo Ignjacija! 

Da je tanka linija između realnosti i mašte pokazao je i nastup narodnog poslanika Aleksandra Jovanovića Ćute, koji se na konferenciji za novinare povodom premijere predstave "Laž" u Beogradskom dramskom pozorištu obratio, a kome drugom nego glavnom liku u seriji "Južni vetar" Milošu Bikoviću. Jer ko "vedri i oblači" u virtuelnom svetu, diriguje i u stvarnom životu. 

Znao je Biković šta ga čeka, jer nije zalud za poslednje izdanje časopisa "Stori" izjavio da "ovaj april u Beogradu čeka sa više uzbuđenja nego inače zbog premijere predstave 'Laž'".

"Bilo bi jako dobro da podržiš te ljude (iz Gornjih Nedeljica), da se odrediš po tom pitanju da li je taj projekat (Jadar) dobar za te ljude ili ne", rekao je Ćuta. 

Džabe sva pravdanja Miloša Bikovića "da ako treba da biram između zarade i svežeg i čistog vazduha, biram čist vazduh", te da se "ne može raspravljati sa fiktivnim junacima, jer je to fiktivna priča".

Odakle pravo Bikoviću da oceni celu hajku kao "površnu, malicioznu i zlonamernu", kad svi znamo da je u filmu "Bićemo prvaci sveta" igrao Radomira Šapera, funkcionera Košarkaškog saveza Jugoslavije, univerzitetskog profesora i prodekana na Tehnološko-metalurškom fakultetu!

Slučajnost? Kako da ne!

Ako profesor ovog fakulteta ne zna detalje o iskopavanju litijuma, pa ko onda zna?

Uostalom, Biković je igrao i Tita u "Senkama nad Balkanom", a dobro znamo da Maršalu nije bilo strano da potpomogne ili spreči šta će otići u etar.

Najzad, i jedna od producentskih kuća koja stoji iza serije "Južni vetar" zove se, ni više ni manje nego "Režim", što definitivno otklanja svaku sumnju ko stoji iza pokušaja opanjkavanja nevladinih organizacija.

Da pravda bude potpuna i dostižna, prisetili smo se i reklame koju je Biković snimio 2016. godine za tadašnjeg poznatog proizvođača organske hrane "Jovanjicu", uredno registrovanog u APR-u i osvajača brojnih nagrada, ne sluteći da će nekoliko godina kasnije "Jovanjica" biti označena kao najveća plantaža marihuane na Balkanu. 

Ali uprkos tome što je Miloš Biković već naredne 2017. godine postao Vuk Petrović, policajac u filmu "Balkanska međa", ipak nije on raskrinkao aferu "Jovanjica", čime je razočarao celokupno gledalište! 

Zabranite "Bolji život"

Šalu na stranu, rasprava o granici umetničke slobode stara je koliko i umetnost. 

Ilustracije radi, Srđan Dragojević, reditelj filma "Sveti Georgije ubiva aždahu", podigao je medijsku prašinu i bio optužen da falsifikuje srpsku istoriju.

Pre desetak godina ekipa filma "Klip" u režiji Maje Miloš bila je na meti napada zbog scena eksplicitnog nasilja i seksa, iako je u odjavnoj špici naznačeno da ih "nisu snimala maloletna deca već njihovi punoletni dubleri".

Ono što je najtragičnije u celoj priči jeste činjenica da je autorka filma "Klip" Maja Miloš inspiraciju za scenario pronašla na internetu, gde je, kako kaže, otkrila "određene snimke tinejdžera kako maltretiraju jedni druge, prave divlje žurke na kojima se opijaju i drogiraju, kao i snimke nekih mnogo mladih devojaka tokom seksa".

Da li je autor, i koliko, u stanju da prenese stvarni život na filmsko platno - jeste pitanje za autora. Ali na uzroke koji upravljaju stvarima u realnom životu, odgovore ne treba da daje glumac, makar nudio svoju verziju stvarnosti koja nam se ne dopada. Makar on bio i Miloš Biković.

Inače bi neki drugi davno pre njega trebalo da odgovaraju, poručuju glasovi sa Tvitera, prisećajući se švercerskih epizoda iz serije "Bolji život". 

Najzad, možda ne bi bilo loše pogledati do kraja epizodu oko koje se digla tolika prašina.

Do tada, "Televisa" presenta...