Vučić: Izazovi sa kojima se suočavamo na globalnom nivou iziskuju da se ujedinimo

Principe poštovanja ljudskih prava, vladavine prava i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, treba da prenese i poštuje svako od nas, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na onlajn Samitu za demokratiju, na poziv predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena.

"Izazovi sa kojima se suočavamo na globalnom nivou iziskuju da se ujedinimo. Principe poštovanja ljudskih prava, vladavine prava i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, treba da prenese i poštuje svako od nas. Aktuelni sukob u Ukrajini je, ponovo, na svetlo dana izneo apsolutnu neophodnost univerzalnog i nepokolebljivog poštovanja međunarodnog prava od strane svih. Republika Srbija će nastaviti da zagovara dosledno poštovanje neselektivne primene tih odredbi i principa", rekao je Vučić na onlajn samitu.

Svetski lideri okupiće se ove nedelje na virtuelnom, drugom Samitu za demokratiju, koji je počeo danas.

Samit uključuje 120 zemalja, civilnih grupa i tehnološke kompanije.

Zajednički domaćini ovogodišnjeg samita biće SAD, Kostarika, Zambija, Holandija i Južna Koreja, a američki zvaničnici kažu da će "ohrabriti zemlje učesnice da se više uključe u demokratske procese".