Srbija i Balkan

Uhapšeni Miljan Jovanović: Potrebno je privesti bilo kog Srbina

Neko je pozvao telefonom i rekao da me uhapse, kaže Miljan Jovanović nakon agonije na Jarinju
Uhapšeni Miljan Jovanović: Potrebno je privesti bilo kog Srbinawww.globallookpress.com © Depo Photos/Keystone Press Agency

Miljan Jovanović (44), iz Kamenice kod Leposavića, bivši pripadnik policije tzv. Kosova, koji je u utorak popodne uhapšen na administrativnom prelazu Jarinje, kaže da je sa suprugom bio do Raške iz privatnih razloga, a na prelazu Jarinje je normalno pokazao dokumenta.

"Međutim, u povratku, kada sam predao dokumenta, čovek koji je radio na policijskom punktu, a kojeg ne znam, rekao mi je da sam na poternici za organizovani kriminal. Uzalud sam pokušavao da objasnim da je u pitanju greška, da su me pomešali sa bivšim kolegom koji ima slično ime i prezime i koji je na poternici od 2020, ali bilo je uzalud", rekao je Jovanović za "Novosti".

"Rekli su mi da parkiram kola sa strane i pozvali me da uđem u kancelariju. Iako su dvojica bivših kolega, pripadnici kosovske policije, objašnjavali šefu smene da je u pitanju greška i bili su na korak do toga da me puste, neko je pozvao telefonom i rekao da me uhapse", objašnjava Jovanović.

Po dolasku kući, a posle agonije koje je prošao, Miljan kaže da su ga najpre ispitivali više od sat i po, a onda su mu oko 18 časova stavili lisice.

"Trojica pripadnika specijalne jedinice ROSU bukvalno su me ugurala u džip. Nisu mi dali ni da popričam sa suprugom, ugurali su me u kola, stali su kod improvizovanog punkta kod Jarinja, gde su ušla još dvojica policajaca. Nisu mi rekli gde idemo. Odveli su me u policijsku stanicu u južni deo Mitrovice, gde su u šest ujutru došla trojica policajaca i odvela me u Prištinu, u neku zgradu za borbu protiv organizovanog kriminala. Tu je ustanovljeno da je u pitanju greška, dali su mi neki papir i dovezli me do Bošnjačke mahale u severnom delu Mitrovice odakle sam se snašao za prevoz", kaže Miljan.

On je uveren da je njegovo hapšenje bilo politički motivisano. Kako kaže, potrebno je uhapsiti bilo kog Srbina a njegovo ime i prezime se gotovo "poklopilo" sa imenom, takođe bivšeg pripadnika policije tzv. Kosova i za tim Srbinom je raspisana poternica.

Inače, Jovanović je policijsku službu napustio novembra prošle godine kada su to učinili i svi srpski pripadnici policije.

image