Novi pritisak na Srbiju: "Kosovo" u NATO četvorci sa Zapadnog Balkana

Prištinske vlasti ušle su u politički savez sa Albanijom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom. Za NATO i protiv Rusije

Pritisci na Srbiju se nastavljaju, a poslednji u nizu predstavlja i osnivanje Zapadnobalkanske četvorke koja okuplja tri suseda Srbije i međunarodno nepriznato "Kosovo". 

U "četvorci" punog imena "Zapadni Balkan KVAD – 100 odsto usklađenost sa spoljnom politikom EU", sa takozvanim "Kosovom" su se udružili (očekivano) Albanija, ali i Crna Gora i Severna Makedonija.

Pritisak je utoliko veći jer je, sudeći po objavi ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Bujara Osmanija, reč o političkoj, a ne ekonomskoj ili privrednoj zajednici.

Osmani je, naime, u objavi na Tviteru naveo je platforma Zapadnobalkanske četvorke u skladu sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, ali i sa demokratskim vrednostima i principima.

On je uz tekst objavio i zajedničku fotografiju sa predstavnicima Albanije, tzv. Kosova i Crne Gore, koje su uz Severnu Makedoniju pokrenule ovu inicijativu.

"Sputnjik" prenosi da je fokus na sastanku ovog kvarteta bio na punoj usklađenosti sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU , u svetlu nove geopolitičke realnosti, hibridnih pretnji, energetske krize i ekonomskih posledica "izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu".

"Posle agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, usklađivanje sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, ali i šire sa pozicijama i vrednostima demokratskog sveta, pretvorilo se u jedan od najvažnijih prioriteta zemalja koje teže članstvu u EU, ali i jasnu poruku gde ove zemlje pripadaju", naglasio je ministar Osmani na sastanku, zadovoljan zbog uspostavljanja neformalnog foruma pod nazivom "KVAD".

Kako je rekao, svaka od ovih zemalja (tri zemlje i jedne teritorije) pojedinačno se pokazala kao pouzdan partner NATO-a i EU, poštujući režim sankcija EU i SAD, ali i kroz konkretnu humanitarnu i drugu tehničku pomoć Ukrajini.

Istaknuto je da je zajednički strateški cilj svih zemalja koje su uspele da ostvare punu usklađenost sa odlukama EU puna integracija u Uniju.

"U tom kontekstu u vezi sa aktuelnim regionalnim i međunarodnim dešavanjima, proces implementacije i sprovođenja politika, propisa i standarda EU predstavlja najviši državni interes", zaključuje se u saopštenju na koje se poziva "Sputnjik".

A na koju stranu savez "navija" jasno je i iz naziva "KVAD", budući da se to ime originalno odnosi na alijansu SAD, Australije, Japana i Indije.

Članstvo u međunarodnim organizacijama jedna je od crvenih linija, za koje je Srbija rekla, da ih u odnosima sa Prištinom neće preći. 

Postavlja se pitanje kakav međunarodni legitimitet ima ova "zadruga" tri balkanske zemlje i jedne srpske teritorije, ali je jasno da su susedi Srbije sklapanjem ovog parasaveza koji ima cilj da "ugura" Kosovo u EU, još jednom gurnuli prst u oko suverenitetu i teritorijalnom integritetu države.