Arifi: Pasivizacija Albanaca je alarmantna u Srbiji, imamo Hilovu podršku

Prema rečima Arifija, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu je prijatelj Albanaca, te je obećao pomoć u prevazilaženju njihovog nezadovoljstva

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil obećao je Albancima takozvane "preševske doline" da će izvršiti pritisak na Srbiju kako bi rešila pitanja ove zajednice, preneo je gradonačelnik Bujanovca Nagip Arifi.

On je danas otkrio da su Albanci sa juga Srbije doline sa ambasadorom Hilom razgovarali oko sat vremena na veoma važne teme.

"Glavna tema bila je pasivizacija Albanaca od strane državnih organa, koji pokušavaju da smanje broj Albanaca", izjavio je on, prenela je "Koha ditore".

Prema rečima Arifija, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu je "prijatelj Albanaca", te je obećao pomoć u prevazilaženju njihovog nezadovoljstva.

Kako dodaje, sporazum iz Ohrida, postignut 18. marta, ne uključuje Albance u sa juga Srbije, ali Srbija neće moći da krene ka Evropskoj uniji bez rešavanja tog problema.

"U svakom susretu sa Kurtijem tražili smo da tema dolinskih Albanaca bude tema dijaloga. Ovo pitanje nije bilo u Ohridskom sporazumu, ali Srbija ne može da ide ka EU bez rešavanja pitanja dolinskih Albanaca. Ne mogu se garantovati prava srpskoj zajednici na Kosovu, a da se ne garantuju albanskoj zajednici u Srbiji", dodao je on.

Arifi je rekao da je osim pasivizacije Albanaca, problematičan i nedostatak ekonomskog razvoja, infrastrukture i albanskih udžbenika za učenike srednjih škola.

Prema njegovim rečima, u Medveđi je ostalo svega 300 Albanaca, a situacija sa pasivizacijom Albanaca je alarmantna.

Inače, ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil je tokom posete jugu Srbije naglasio da je pitanje albanske manjine u Srbiji isključivo pitanje države Srbije i ponovio da "to sa briselskim dijalogom nema nikakve veze".

Podvukao je da neće biti reciprociteta, odnosno da nema podrške SAD formiranju Zajednice albanskih opština na jugu Srbije.