RT Balkan istražuje: Ko je kriv kad dete nije upisano u školu

Zaštitnik građana Zoran Pašalić u toku dana očekuje odgovore od šest institucija za koje je L.P. (8) iz Mirijeva ostala nevidljiva

Slučaj devojčice L.P. (8) iz Mirijeva, koju je otac zanemarivao i godinama držao zatvorenu, pokazao je da, uprkos zakonima kojima se sankcioniše zanemarivanje dečijih prava, sve institucije snose deo odgovornosti, a da pojedinačno niko nije nadležan. Tako smo došli do toga da osmogodišnjakinja nije upisana u predškolsko i u osnovnu školu, nikada nije bila u domu zdravlja.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić za RT Balkan kaže da je lokalna samouprava  dužna da do kraja februara obavesti o broju dece koja bi trebalo da krenu u školu, a škola je dalje u obavezi da, ukoliko nisu upisana, 15 dana pre početka nastave o tome obavesti jedinicu lokalne samouprave.

Međutim, upućeni u ovu problematiku kažu da su zbog zaštite podataka o ličnosti, opštine prestale da šalju spiskove sa imenima budućih prvaka, već samo broj dece koja su po uzrastu stasala za školu, a vode se kao žitelji neke te opštine. Takođe, bez tih spiskova ni škole ne mogu da utvrde i reaguju, pogotovo u slučaju da porodica promeni adresu stanovanja. 

"Prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju roditelj je dužan i odgovoran da dete upiše u pripremni predškolski program i kasnije u prvi razred osnovne škole. U slučaju da to ne uradi, propisana je kazna u visini od 5.000 do 100.000 dinara", navodi on.

A ako škola nije imala saznanja da dete nije upisano u prvi razred, treba da se obrati lokalnoj samoupravi i ustanovi socijalne zaštite. U slučaju da je znala a nije reagovala, prijavu protiv obrazovne ustanove trebalo bi da uputi prosvetna inspekcija, što je opet komplikovano, ocenjuje struka.

To je jedan od razloga što u Prekršajnom sudu ne postoji ni jedna prijava protiv roditelja koji su ponele predstavnici škola.

"Roditelji su dužni i da prijave promenu adrese stanovanja. Iz Ministarstva obrazovanja su zaista u pravu kada kažu da njihove inspekcije ne mogu da vrše takvu vrstu provera po školama. Ko je izostao može da se zna jedino ako je poznata teritorijalna nadležnost", zaključuje ombudsman i dodaje da je ovaj primer pokazao da će sistem morati da se menja jer je pokazao da "nema mogućnosti adekvatne kontrole roditelja i staratelja".

Kada je obavezna vakcinacija u pitanju, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđa obaveznu imunizaciju dece protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, malih boginja, rubeole, zaušaka, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije.

Zakon propisuje novčanu kaznu od 30.000 do 150.000 dinara za kršenje ove odredbe, a u Srbiji je za prethodne tri godine formirano 134 prekršajna postupka protiv roditelja, koje su rezultirale sa 23 osuđujuće presude pred Prekršajnim sudom.

Da li se otac devojčice U.P (35), kome je određen pritvor od 30 dana zbog zanemarivanja ćerke, nasilja nad partnerkom i uznemiravanja javnosti, nalazi i na tom spisku ostaje da se vidi, jer se prema rečima Pašalića, u toku dana očekuju odgovor od šest nadležnih institucija.

Do sada je odgovor stigao samo iz Doma zdravlja Zvezdara u kojem se navodi da devojčica L.P. nikada nije bila u toj ustanovi, da nije evidentirana, niti vakcinisana.