Dojče vele: NATO prećutno formira vojsku na KiM

Ako bi priznali ovaj postupak prekršili bi Ahtisarijev plan iz 2007. godine

Na Kosovu se, uz pomoć većine zemalja NATO, formira lokalna vojska. Alijansa međutim o svom angažovanju na formiranju te vojske nerado govori, piše „Frankfurter algemajne cajtung“.

Kako prenosi list, ovo se kosi sa Ahtisarijevim planom o statusu Kosova iz 2007.

Više zemalja je uključeno u formiranje kosovske vojske, a posebno se ističu SAD, Nemačka, Velika Britanija i Turska, piše FAZ, i ocenjuje da prednjači vojska Nemačke.

FAZ navodi da se lokalna vojska formira u bazi Bondstil nedaleko od "granice" sa Srbijom.

Razlog zbog kojeg NATO o svom angažovanju vezanom za formiranje vojske nerado govori, po navodima ovog nemačkog lista, jeste Ahtisarijev plan iz 2007. po kome KiM ne bi trebalo da ima vojsku, već "multietničke bezbednosne jedinice" sa maksimalno 2500 pripadnika, koje bi bile angažovane u slučaju prirodnih katastrofa.

"Ahtisari je kao pregovarač 2007. Ujedinjenim nacijama predstavio plan za nezavisnost Kosova. To je postala osnova za proglašenje nezavisnosti Kosova u februaru 2008. koju je Zapad većinski podržao. U Ahtisarijevom planu nije bilo reči o armiji, u najmanju ruku ne pod tim imenom. Umesto toga, plan je predviđao ’multietničke bezbednosne jedinice’. Trebalo je da one, kako je navedeno, budu neka vrsta tehničke organizacije za pružanje pomoći s maksimalno 2.500 pripadnika, koja bi prvenstveno bila angažovana u slučaju prirodnih katastrofa. Reč je bila pre svega o tome da se bivši kosovsko-albanski dobrovoljci, pripadnici neregularnih snaga, integrišu u strukture koje kontroliše Zapad", podseća nemački list.

Nemačka inicijator i ključni saradnik

Bundesver igra vodeću ulogu. On je 2018. godine rasporedio više od 40 terenskih vozila tipa ’Volf’ i redovno organizuje vojne radionice, sve sa ciljem "vidljivog izraza izvrsnih odnosa između Bundesvera i kosovskih snaga bezbednosti", piše FAZ.

"Kada je reč o vojnoj obuci, Bundesver osigurava logističku obuku vojske. Posete jedinicama takođe su deo programa. Nemački generali savetuju Kosovare o formiranju ministarstva odbrane. I u drugim vojskama članica NATO kosovski oficiri takođe su gosti na kursevima i vežbama. U 2021. godini više od 300 pripadnika kosovskih jedinica učestvovalo je u manevrima 'Branilac Evrope 21' pod koordinacijom SAD", prenosi "Dojče vele" pisanje FAZ.

Iako se u Berlinu ne osporava da Kosovo prema Ahtisarijevom planu ne bi trebalo da ima vojsku, formiranje jedinica bi trebalo da bude završeno za deset godina, i zato NATO o tome ćuti – navodi se u tekstu FAZ.

FAZ zaključuje da bi zbog jakog proameričkog stava albanskog stanovništva na Kosovu njihove oružane snage bile pouzdani partneri politike NATO u regionu.