Srbija i Balkan

Srpska lista najavila opšti ustanak ako Srbin ne bude oslobođen, građani se okupili u Zubinom Potoku

To neće biti upozorenje, već opšti ustanak za zaustavljanje represije Aljbina Kurtija nad nedužnim građanima, poručuju iz Srpske liste
Srpska lista najavila opšti ustanak ako Srbin ne bude oslobođen, građani se okupili u Zubinom Potokuwww.globallookpress.com © Festim Beqiri/dpa

Pripadnici policije tzv. Kosova uhapsili su danas na severu KiM Srbina Milovana B. (36), a Srpska lista je saopštila da je on uhapšen "bez ijednog dokaza" i najavljuje "reakciju svih Srba" ako ne bude oslobođen.

"Nakon što smo prikupili podatke o današnjoj otmici Srbina od strane Kurtijevih specijalaca želimo da naglasimo da srpski narod upozorava Prištinu da u slučaju da ne oslobodi neosnovano uhapšenog koga su danas Kurtijeve jedinice otele na severu Kosova i Metohije i ne prestane sa maltretiranjem srpskog naroda da će izazvati reakciju svih Srba. Da pojasnimo, to neće biti neko upozorenje, već opšti ustanak za zaustavljanje represije Aljbina Kurtija nad nedužnim građanima", saopštili su iz Srpske liste.

Sumnjiče ga za više krivičnih dela

Podsetimo, policija tzv. Kosova saopštila je da je M.B. osumnjičen za više krivičnih dela, među kojima i ranjavanje dva policajca. Iz policije navode da je M. B. uhapšen oko 17 sati u Kosovskoj Mitrovici.

"Hapšenje osumnjičenog izvršeno je danas oko 17 časova, nakon intenzivne istrage nadležnih policijskih jedinica. Uhapšeni je osumnjičen za umešanosti u slučaj napada vatrenim oružjem na jedinicu kosovske policije, koji je za posledicu imao da su dva policajca ranjena vatrenim oružjem", ističe se u saopštenju.

Protiv uhapšenog je podneta krivična prijava, kažu iz policije tzv. Kosova.

"U vezi sa ovim slučajem, protiv njega je podneta krivična prijava za krivična dela: Učešće ili organizovanje organizovane zločinačke grupe, ubistvo u pokušaju, izazivanje opšte opasnosti i napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Isti se sumnjiči i za paljenje automobila u rejonu Zubinog Potoka, koji su bili registrovani tablicama Republike Kosovo. Sve dalje radnje biće preduzete u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima", piše u saopštenju.

Podsetimo, Srbin Miljan Jovanović, koji je do prošle godine bio zaposlen u policiji tzv. Kosova, uhapšen je pre nekoliko dana greškom, pošto su ga policajci zbog sličnog imena pomešali sa Milanom Jovanovićem koji se nalazi na poternici.

Građani se okupili u centru Zubinog Potoka

Više desetina građana okupilo se ispred zgrade opštine u centru Zubinog Potoka, javlja N1.

Za sada nema informacija šta je povod okupljanja, ali se pretpostavlja da je hapšenje Srbina iz ove opštine.

Petković Velji: Neće vam proći izazivanje haosa i nasilja

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je večeras da Prištini neće proći pokušaji da izazove haos i nasilje na severu Kosova i Metohije.

Petković je to poručio nakon što je šef kabineta predsednice privremenih institucija u Prištini Vjose Osmani, Bljerim Velja na Tviteru naveo da uhapšeni Srbin ima "kriminalnu prošlost", uz pominjanje potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

"Ohrabrio se Bljerim Velja da pomene Milana Radoičića na Tviteru, toliko je 'hrabar'. Sve bi dao da bar u svom kućnom savetu ima ugled i poštovanje kakve Radoičić ima među svim Srbima na KiM. Pusti snovi malog službenika iz Prištine", napisao je Petković na Tviteru.

"Neće vam proći da izazovete haos i nasilje na severu KiM", naglasio je Petković.

image