Nastavlja se sukob Milanovića i Plenkovića zbog Ukrajine

Predsednik Hrvatske je rekao da neće dozvoliti obuku ukrajinskih vojnika

U Hrvatskoj je otvoren novi front između predsednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenković, a povod je eventualni dolazak ukrajinskih vojnika na obuku u ovu zemlju.

Ukoliko se Milanović ne složi s predlogom Vlade Hrvatske o primanju na obuku ukrajinskih vojnika, postupak za donošenje takve odluke se komplikuje.

Zagrebački "Večernji list" piše da je moguće "nadglasati" volju predsednika države, ali samo uz dvotrećinsku većinu u Saboru.

Najava spremnosti Hrvatske da učestvuje u obuci ukrajinskih snaga, navodi ”Večernji list”, otvorila je novi front između premijera Plenkovića, čija je vlada to ponudila u sklopu EU inicijative za osnivanje misije za pomoć Ukrajini, i predsednika Zorana Milanovića, koji se toj ideji protivi i uz koga je stao deo opozicionih poslanika.

List piše da Hrvatska ne planira veliki angažman u obuci ukrajinskih vojnika, jer za tako nešto nema kapaciteta, ali nudi, prema nezvaničnim saznanjima, specifičnu obuku za nekoliko desetina vojnika za dve vojne specijalnosti - obuku za pirotehničare i tzv. borbene spasioce, koji pružaju prvu pomoć na terenu.

U protekla dva dana na relaciji Milanović - Plenković javno su izrečene teške reči, a šef države ostao je izričit u stavu da, dok je on predsednik, neće dozvolliti obuku ukrajinskih vojnika, jer bi, kako je rekao, to značilo dovesti rat u Hrvatsku.

Plenkovićev HDZ ga je zbog toga objavom na Fejsbuku nazvao "Kremljenkom" i poručio da je dobro što je Zapad shvatio ko je Milanović i da ga smatraju Putinovim čovekom. Milanović je rekao da predsednika Rusije Vladimira Putina nikada nije upoznao.