Srbija i Balkan

Hrvatska: Kazne za isticanje ustaških simbola i do 4.000 evra

U obrazloženju izmena Zakona o prekršajima, ističe se da su niske propisane kazne izgubile svaku odvraćajuću svrhu
Hrvatska: Kazne za isticanje ustaških simbola i do 4.000 evrawww.globallookpress.com © Eibner-Pressefoto /EXPA/Angerer

Isticanje fašističkih simbola i pozdrava u Hrvatskoj neće biti krivično delo, već će se kažnjavati kao prekršaj protiv javnog reda i mira kaznama koje će iznositi do 4.000 evra.

To je predviđeno Nacrtom izmena Zakona o prekršajima, koji je predložilo Ministarstvo unutrašnjih poslova i sada je u javnoj raspravi.

Za izvođenje i reprodukovanje pesama, te nošenje i isticanje simbola, tekstova i crteža kojima se remeti javni red i mir, dosadašnje novčane kazne od 20 do 170 evra uvećaće se do 23 puta i iznosiće od 700 do čak 4.000 evra, piše "Jutarnji list".

Radi se o prekršaju na osnovu kojeg se u Hrvatskoj kažnjava, između ostalog, isticanje fašističkih obeležja poput kukastih krstova i uzvikivanja ustaškog pozdrava "Za Dom spremni".

U obrazloženju nacrta Zakona ističe se kako su niske propisane kazne izgubile svaku odvraćajuću svrhu, za razliku od visokih kazni u drugim prekršajnim zakonima.

Dok je u postojećem Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira najviša propisana kazna 170 evra, u Zakonu o javnom okupljanju kazne idu do 6.630 evra.

Osim toga, navodi se da je Zakon donesen još 1977. godine, kada su maksimalne kazne iznosile 44 posto prosečne plate, a sada iznose tek 16,7 posto.

Međutim, novopredložene kazne idu daleko iznad nekadašnjih 44 posto i iznosiće čak 400 posto prosečne hrvatske plate, tvrdi list.

image