Dodik: Svet se promenio, Srpska u njemu mora da traži svoje mesto

Predsednik Republike Srpske naveo je da su Dejtonski sporazum urušile SAD, Velika Britanija i EU

Na sceni je nova preraspodela moći, pa svet više nije isti kao što je bio pre deset godina, i Srpska u tome mora tražiti svoje mesto, istakao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Danas znamo da svet ne izgleda kao pre deset godina. Izazov je promišljati gde će se kretati Republika Srpska", rekao je Dodik u Banjaluci uoči tribine "Geopolitičke transformacije i Republika Srpska".

Naglasio je da je Republika Srpska trajno nezadovoljna činjenicom da se menjao Dejtonski sporazum koji su urušile SAD, Velika Britanija i EU.

"Dejtonski sporazum je predvideo da samo strane, Republika Srpska i FBiH, mogu da menjaju politički sistem, a to su radili drugi sa sudijama Ustavnog suda", naveo je predsednik Republike Srpske, a prenela RTRS.

U ovom vremenu, kako je naglasio, logično je postavljati pitanja kako i gde se kretati.

Nije volja Srpske da ostane tamo gde se nameće bespogovorna volja i ponašanje koje drugi priželjkuju- istakao je Dodik.

Na tribini koja se održava u Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske, između ostalih, govoriće profesor iz oblasti geopolitike iz Francuske Pjer Emanuel Toman, profesor iz oblasti medija, etike i tehnologije u Japanu Peter Mantelo, profesor filozofije u Sank Peterburgu u Rusiji Aleksander Lvov, profesor engleskog jezika i prevođenja u Italiji Daglas Mark Ponton, kao i profesor Bogdana Koljević Grifit.