Vučić: Očekujem da Milatović uskoro poseti Beograd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podsetio je da je prošlo godinu dana otkako je pobedio na predsedničkim izborima, i da su mnogi tada rekli da će Srbija uvesti sankcije Rusiji, a to se nije dogodilo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom izbora u Crnoj Gori, da se Srbija ponašala ozbiljno, i nije se mešala u unutrašnja pitanja te države.

"Video sam šta regionalni mediji pišu, da je Vučić pobedio, ali nisam ja pobedio u Crnoj Gori, pobedio je gospodin Milatović i političke snage koje su ga podržale. Što se tiče odnosa prema meni u Crnoj Gori, mi se nismo mešali u izbore, ponašali smo se ozbiljno i odgovorno. Čestitao sam Milatoviću, a pre nekoliko minuta sam razmenio i poruke sa njim. Verujem da će, kada prođe inauguracija, jedno od prvih mesta koje će posetiti biti Beograd", kazao je Vučić nakon sastanka sa premijerkom Italije Đorđom Meloni u Veroni.

Pre godinu dana rekli su da će Srbija uvesti sankcije Rusiji, to se nije dogodilo

Predsednik Srbije je podsetio da je prošlo godinu dana otkako je pobedio na predsedničkim izborima, i da su mnogi tada rekli da će Srbija uvesti sankcije Rusiji.

"Pre godinu i mesec dana, u jeku izborne kampanje, kada je počeo sukob u Ukrajini, svi su govorili da su protiv sankcija, a ja sam morao da budem oprezan znajući šta nam je činiti, jer ja ne smem sve da otkrivam. To je kao u sportu, ne možete sve da prikažete protivniku, onome ko čeka vašu grešku, nešto morate da sakrijete. Nisam želeo da budem tako glasan kao oni, a od sve njihove hrabrosti tamo 3. aprila svi su postali veliki zagovornici uvođenja sankcija. Ali da vam kažem, to je jedna od milion laži", pojasnio je predsednik.

Vučić je, odgovarajući na pitanje kako se evropski put i evrointegracije Srbije uklapaju sa neuvođenjem sankcija Rusiji, rekao da je Italija kao i sve druge zemlje Evrope uvela sankcije. Dodao je da se to ne uklapa, ali da je Meloni o tome govorila još u Tirani, kao i danas.

"Mogu da kažem da gospođa Meloni želi da nas čuje i sasluša i hvala joj na tome. Naša pozicija nije laka, zato moramo da radimo još mnogo više, to je za nas najvažnije. Kada to uradimo, tada je naša pozicija mnogo jača i tada smo snažniji", rekao je Vučić.

Meloni do kraja godine u Srbiji

Vučić je u obraćanju medijima saopštio da očekuje da će premijerka Italije pre kraja ove godine posetiti Srbiju.

"Danas smo gospodin Edi Rama i ja imali važan sastanak sa premijerkom Italije. Polovinu vremena sam iskoristio za bilateralne odnose sa Srbijom, dok je drugi deo iskoristio Rama za razgovor o bilateralnim odnosima sa Albanijom", kaže Vučić.

Naglasio je da je bilo reči i o odnosima sa Evropskom unijom, čemu se Srbija nada i kakvu vrstu podrške očekuje.

"Izašli smo sa idejama prema EU i danas smo zamolili Meloni da svojim angažmanom pruži dodatnu podršku po različitim pitanjima. Zahvalio sam se na izvrsnom angažmanu cele italijanske vlade, koja neuporedivo veću pažnju posvećuje Zapadnom Balkanu, iako ne mogu da govorim ništa loše o prethodnoj", objasnio je predsednik Srbije.

Srbija zahvalna zbog podrške koju joj Italija pruža na evropskom putu

Vučić je naglasio da mu je privilegija i čast što je sa premijerkom Italije i premijerom Albanije Edijem Ramom obišao sajam vina.

"Srbija i region Balkana mogu da se ponose svojom vinskom industrijom i zato je veoma važno što su naša vina danas predstavljena na jednom od najvećih sajmova vina u Evropi", napisao je Vučić na Instagramu.

Naglasio je da je Srbija zahvalna zbog podrške koju joj Italija pruža na evropskom putu, kao i da dve države nastavljaju da jačaju saradnju u mnogim oblastima.

"Sa radošću očekujemo da uzvratimo gostoprimstvo premijerki Meloni i njenom timu u Beogradu", napomenuo je Vučić.

Uoči ovog susreta, Vučić i Meloni su juče razgovarali telefonom.