Tužilaštvo naložilo ispitivanje mogućih propusta u slučaju zapuštanja devojčice

Policija treba da ispita da li je bilo nesavesnog rada u postupanju Centra za socijalni rad, lokalne samouprave, kao i nadležne zdravstvene ustanove

Nakon sastanka i konsultacija predstavnika relevantnih organa i koordinatorke za rodno zasnovano nasilje, Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu dalo je nalog policiji da ispita ima li eventualnih propusta u radu institucija u vezi sa slučajem zapuštanja osmogodišnje devojčice koja je sa ocem živela u Mirijevu.

Policija treba da ispita da li ima elemenata krivičnog dela nesavestan rad u službi u postupanju organa starateljstva (Centar za socijalni rad), lokalne samouprave, koja treba da vodi računa o upisu deteta u predškolsku ustanovu, a potom i osnovnu školu, kao i rada nadležne zdravstvene ustanove.

Sastanku je, pored koordinatorke, prisustvovao zamenik javnog tužioca iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu koji postupa u tom predmetu, predstavnik Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu i predstavnik Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, navodi se u saopštenju VJT.

Nalog za prikupljanje podataka i obaveštenja dalo je Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu koje je nadležno za proveru rada i postupanja institucija.

Istragu u ovom slučaju koja se tiče krivičnog dela porodično nasilje i dokaznih radnji za zapuštanje i zlostavljanje deteta nastavlja da vodi Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.

U stanu na Mirijevu policija je pronašla osmogodišnju devojčicu u teškom stanju, nakon što je oca devojčice Uroša P. njegova devojka prijavila policiji za nasilje i tom prilikom rekla da on drži u stanu zatočenu ćerku. Uroš P. je ubrzo uhapšen, saslušan i trenutno se nalazi u pritvoru.