Cvijanović: Opozicija zna da bi izgubila i na ponovljenim izborima

Potpredsednica SNSD-a ukazuje da za održavanje novih izbora ne postoje uslovi, kao i da stranom faktoru u BiH treba nered i haos

Potpredsednica SNSD-a Željka Cvijanović ukazala je na, kako je navela na svom Instagram profilu, "novu podvalu u režiji političke, nezakonite i nekredibilne Centralne izborne komisije" da proglasi rezultate za FBiH i ponovi izbore u Republici Srpskoj, nastojeći da tako destabilizuje i baci mrlju na Srpsku.

Cvijanovićeva je navela da se to radi jer je kandidat PDP-a za predsednika Srpske Jelena Trivić ubedljivo poražena u trci za predsednika Republike.

"Dok članice CIK-a, u vreme dok se sprovodi postizborni proces, inače prepun devijacija i nezakonitosti, tumaraju po belom svetu, CIK nastavlja sa svojim podvalama. Da je sve u dosluhu sa strancima i opozicijom, svojim izjavama potvrđuju i predstavnici PDP-a i SDS-a", navela je Cvijanovićeva na Instagramu.

Cvijanović dodaje da opozicija zna da bi izgubila i na nekim neopravdano ponovljenim izborima, za čije održavanje ne postoje uslovi, ali žele da se svete građanima, jer ih nisu izabrali, tako što bi se odložila implementacija izbornih rezultata.

Na pitanje šta je cilj takvog ponašanja opozicije u Republici Srpskoj i stranih faktora, Cvijanovićeva je odgovorila da opozicija zna da nije "pokradena" na izborima, ali njima i stranom faktoru treba nered i haos, kao i da "pokušavaju da bace mrlju na kompletan izborni proces u Republici Srpskoj da bi ispalo kako je kobajagi sve u redu u FBiH, a kobajagi ništa ne valja u Srpskoj".

"Poznato je da u svim dosadašnjim izbornim procesima Republika Srpska pokazuje kapacitet da prva formira vlast i održi kontinuitet rada institucija, što je trn u oku pojedinim strancima. S druge strane, u FBiH ni rezultati izbora iz 2018. nikad nisu implementirani, a i ranije se kasnilo, kao što je slučaj i sa formiranjem Saveta ministra gde se to dešava sa ozbiljnim kašnjenjem u odnosu na Republiku Srpsku", naglasila je Cvijanovićeva za Srnu.

Opoziciji su puna usta priče o navodnim manipulacijama tokom izbornog dana, rekla je Cvijanovićeva, a kad se malo bolje pogleda onda se vidi šta su oni radili.

"Znajući kako se tokom nezakonitog kontrolnog prebrojavanja upisivala nula umesto 157 glasova koje je osvojio Milorad Dodik na jednom biračkom mestu, imamo razlog za sumnju da se organizovano manipuliše tokom tog procesa. Kao jedan od mnogobrojnih primera može poslužiti i onaj gde je predsednik Mesnog odbora Motike i član Gradskog odbora SDS Banjaluka bio prijavljen kao član Biračkog odbora u ime SDA", rekla je Cvijanovićeva.

Na konstataciju Srne da je nakon Opštih izbora u BiH CIK samo u funkciji izazivanja haosa, Cvijanovićeva je rekla da u prilog tome govori i nezakonita naredba o preuranjenom prebrojavanju, koja je sasvim suprotna tvrdnji članova te komisije koju su dali samo dva-tri dana ranije kad su rekli da zahtev opozicije nije u skladu sa zakonom, a nakon toga, ipak, donose nezakonitu naredbu.

"Tokom nezakonitog i preuranjenog prebrojavanja lagali su da nedostaju materijali sa 61 biračkog mesta u Doboju, onda su sami davali protivrečne izjave da je to možda 20 vreća, da bi se ispostavilo da je sve najobičnija laž, ali i jasan pokazatelj da je ovaj CIK apsolutno nesposoban i nedorastao zadatku, osim toga što je i nedopustivo i konačno nezakonito vezan za političke partije PDP i SDS", navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da nakon izbrojanih otprilike jedne trećine glasova pristiglih poštom iz inostranstva oni zaustavljaju ovaj proces i počinju nezakonito kontrolno ponovljeno prebrojavanje glasova sa redovnih biračkih mesta.

"Kad su videli da to prebrojavanje ne menja izborni rezultat jer potvrđuje da je kandidat SNSD-a za predsednika Republike Srpske Milorad Dodik ubedljivi pobednik izbora, a njegov protivkandidat Jelena Trivić ubedljivi gubitnik, onda zaustavljaju, pa potom usporavaju skoro do minimuma nezakonito kontrolno prebrojavanje, a vraćaju se redovnom brojanju pristiglih glasova putem pošte", dodaje predsednica Srpske.

Potom su rekli da je cilj da se u okviru zakonskog roka proglase preliminarni rezultati, to je 22. oktobar, a onda kroz razna usporavanja i mahinacije tokom prebrojavanja nastoje da prolongiraju taj rok, istakla je Cvijanovićeva, dodavši da to sve ukazuje kakva je uloga CIK-a u ovom izbornom procesu.

Cvijanovićeva je ocenila da je CIK nesposoban, nekredibilan i duboko zaglibljen u nezakonitost.