Srbija i Balkan

Srbinu uhapšenom na KiM određen pritvor od 30 dana

Advokat uhapšenog Milovana Božovića iz Zubinog Potoka rekao je da je njegov branjenik uhapšen bez ikakvog ubedljivog dokaza za optužbe koje mu se stavljaju na teret i najavljuje da će uložiti žalbu na odluku o pritvoru
Srbinu uhapšenom na KiM određen pritvor od 30 danaGetty © Chris Hondros / Staff

Milovanu Božoviću iz Zubinog Potoka koji je pre dva dana uhapšen pod optužbama za navodno paljenje automobila na severu Kosova određen je pritvor u trajanju od 30 dana, rekao je njegov advokat Nebojša Vlajić.

Vlajić je rekao da je danas održana sednica za odlučivanje o pritvoru koju je javni tužilac predložio protiv prekjuče uhapšenog Božovića, preneo je portal "Kosovo onlajn".

"Na sednici je prisustvovao specijalni tužilac iz Prištine i ja kao njegov branilac i izneli smo razloge za i protiv pritvora. Naravno, kao u mnogo slučajeva do sada sud je odredio pritvor u trajanju od 30 dana. U narednih 48 sati imam pravo na žalbu, podneću je", naveo je Vlajić.

On je ukazao da je po ko zna koji put bez ikakvog ubedljivog dokaza i bez mnogo dokaza uopšte određen pritvor i okrivljeni je ponovo u situaciji da dokazuje svoju nevinost umesto da sud dokazuje njegovu krivicu.

"Terete ga za vrlo ozbiljne stvari, za pokušaj ubistva policajca 2019. godine u blizini Zubinog Potoka, za izazivanje opšte opasnosti, za učešće u paljevini dva automobila i, najteže od svega, za učešće u ubistvu policajca Euleksa, a sve to kao član organizovane grupe. Zahtevao sam da nam kažu kakva je to grupa, kako se zove, ko je predvodi. Ni reč o tome nije izgovorena", navodi Vlajić.

Naglašava da će slučaj Božovića verovatno biti prvi predmet u kosovskom pravosuđu "gde se jedan čovek tereti za organizovani kriminal i učešće u grupi, a da se ne zna o kojoj grupi je reč".

Hapšenje Božovića juče su osudili direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i Srpska lista. Oni su istakli da Aljbin Kurti ne želi mir, dijalog sa Srbijom i formiranje ZSO i da zato izaziva incidente širom Kosova.

image