Vučić sa delegacijom Atlantskog saveta: Beograd posvećen implementaciji sporazuma

Strateški dijalog Srbije i SAD doprineo bi jačanju sveukupnih političkih i ekonomskih odnosa i intenziviralo političko-vojnu saradnju, rekao je Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas delegaciju Atlantskog saveta.

On se tom prilikom zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na konstruktivnom i odgovornom angažmanu u procesu dijaloga sa Prištinom i naglasio da je Beograd posvećen radu na implementaciji sporazuma "do onoga što za nas predstavlja crvene linije".

"Postizanje kompromisnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju, što je cilj dijaloga, obezbedilo bi trajni mir i stabilnost u regionu", rekao je Vučić, a saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

On je poručio da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije dalje unapređenje svih oblasti saradnje sa SAD i podsetio na poziv za uspostavljanje strateškog dijaloga između dve države.

Prema njemu, to bi doprinelo jačanju sveukupnih političkih i ekonomskih odnosa, kao i intenziviralo političko-vojnu saradnju.

Kada je reč o regionu, istakao je da Srbija nastoji da težište stavi na razvoj ekonomske saradnje, o čemu svedoči i inicijativa "Otvoreni Balkan" koja već daje rezultate za građane i privredu.

Članovi delegacije Atlantskog saveta poručili su da prepoznaju istorijske izazove sa kojima se Srbija suočava i da SAD nastavljaju pragmatičan angažman na očuvanju mira i stabilnosti i jačanju saradnje i povezanosti na Zapadnom Balkanu, uključujući snažnu podršku inicijativi "Otvoreni Balkan".

Vučić je zahvalio Atlantskom savetu na podršci evrointegracionom procesu Srbije i regiona, ponovivši da je članstvo u Evropskoj uniji naše strateško opredeljenje i da država ostaje posvećena reformama.