Žofre: Ne postoji rok za Srbiju da uvede sankcije Rusiji

Teško je u ovom trenutku dati odgovor o posledicama po Srbiju ukoliko se ne priključi odlukama EU, tvrdi šef Delegacije EU

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuel Žofre rekao je da pitanje usklađivanja Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politkom Evropske unije nije novo i da "ne postoji rok koji je dat Beogradu" da uvede sankcije Rusiji.

Žofre je, u intervjuu za nedeljnik "Vreme", objasnio da pitanje usklađivanja Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politkom Evropske unije prisutno od samog početka pristupnih pregovora.

On je naglasio da to pitanje "privlači pažnju" u evropskim prestonicama i Evropskom parlamentu, i da EU ceni to što je "Srbija u nekoliko navrata u Generalnoj skupštini UN, zajedno sa članicama EU i 142 zemalja, osudila aneksiju ukrajinskih teritorija", dodajući da "u Uniji postoje očekivanja da Srbija uradi i više od toga".

Očekivanja iz Brisela

"Ne postoji nikakav rok koji je dat Beogradu (da uvede sankcije Rusiji), ali to pitanje privlači veliku pažnju u evropskim prestonicama, u Evropskom parlamentu i uopšte u Briselu, jer je to pitanje koje se tiče budućnosti celog kontinenta, naše bezbednosti i našeg prosperiteta", naglasio je Žofre.

Prema njegovim rečima, Evropska komisija je u ovogodišnjem izveštaju utvrdila da je Srbija po pitanju usklađivanja spoljne i bezbednosne politike nazadovala, ali da se "oni nadaju da će se u potpunosti priključiti zajedničkom suprotstavljanju ruskoj agresiji".

Činjenica je da je Srbija u Generalnoj skupštini UN-a, istakao je Žofre,"osudila ilegalnu rusku aneksiju ukrajinskih teritorija, pa su uz izolovanu Rusiju ostale samo četiri države. Ali bismo svakako voleli da vidimo više od toga, i u tom pogledu postoje očekivanja i u svim evropskim prestonicama i u Briselu".

Posledice po Srbiju

Žofre je na pitanje da li je na nivou Evropske komisije doneta neka odluka o posledicama po Srbiju ukoliko se ne priključi sankcijama Brisela protiv Rusije, rekao da je u ovom trenutku teško dati odgovor na to pitanje i da se "politika vodi u skladu sa okolnostima", kao i da postoji "izražena želja da se vidi usklađivanje Srbije sa politikom EU", i da je u tom smislu "veoma važno da Srbija pošalje snažnu geostratešku poruku".

Kako je naveo Žofre, iz EU razumeju razloge i motivaciju odluka koje donosi Srbija, jer se ona nalazi u "specifičnoj" situaciji, ali da je "sama Srbija utvrdila pristupanje EU kao svoje strateško opredeljenje". 

On je izrazio uverenje da je "sudbina Srbije da bude deo Evropske unije" i naglasio da je to i u interesu Brisela. "To je geopolitička investicija u koju ulažemo. I to je postalo veoma jasno".

Žofre je zaključio da je Evropska unija jedini entitet koji, sa nuđenjem članstva kao konačnog ishoda, može da ponudi rešenja svih problema sa kojima se suočava Zapadni Balkan, a koji su nasleđeni iz prošlosti.