Srbija i Balkan

Saracin: Priština je "progutala" temu formiranja ZSO

Možda grešim, ali ovo je utisak sa mojih sastanaka u Prištini, da su oni načinili korak napred, poručio je izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan
Saracin: Priština je "progutala" temu formiranja ZSOwww.globallookpress.com © Frederic Kern/Geisler-Fotopress

Izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin smatra da je Priština prihvatila da ispuni obavezu formiranja Zajednice srpskih opština, te da se moraju poštovati sporazumi iz 2013 i 2015. godine, prenosi Kossev.

"Moj utisak je da je ova, za kosovsku stranu, veoma teška tema Asocijacije opština sa srpskom većinom sada progutana. Možda grešim, ali ovo je utisak sa mojih sastanaka u Prištini, da su oni načinili korak napred. I očekujemo da to pokažu i na terenu u narednim danima i nedeljama", rekao je Saracin nakon posete Prištini.

Saracin je rekao da su poruke prištinskih zvaničnika za njega "verodostojne". Međutim, iako tvrdi da se na Zapadnom Balkanu "nikada ne zna", kaže da je ponekad od pomoći držati ljude za reč.

On priznaje da Beograd i Priština imaju različite vizije o ZSO, ali smatra da je moguće postići sporazum "sa kojim moraju da se usklade obe strane".

Nemačka je, rekao je Saracin, uglavnom pokušavala da bude od pomoći kako bi se postigao sporazum u Ohridu, ali je i, priznaje, "vršila jak pritisak na obe strane da se slože".

"Pokušavali smo da im kažemo: slušajte, ovo je vaša šansa, ne propuštajte ovu šansu, možda nećete dobiti mnogo novih", navodi on i ocenjuje da mnogi ne veruju u "političku volju koja je pokazana u Ohridu".

"Dakle, odlučujuće je da se sada, putem implementacije, dokaže politička volja", konstatovao je.

Iako je odbio da govori detaljnije o značenju termina "samoupravljanje za Srbe" koji se navodi u članu 7. osnovnog sporazuma kao obaveza Prištine, Saracin je konstatovao da je sada jasno da moraju da se ispune sporazumi iz 2013. i 2015. godine o Zajednici srpskih opština.

"A član 7. opisuje kako to treba da se učini. Međutim, neću jasno da komentarišem o tome o kom tačno stepenu moći se radi, to je van mojih nadležnosti. Važno je da pronađemo način da dođemo do procesa pronalaženja pravog obima i značaja ovih pitanja. O tome se raspravlja u dijalogu", rekao je Saracin.

Prema njegovim rečima, Plan primene sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine iz Ohrida predstavlja važnu šansu za ceo region na putu ka Evropskoj uniji, ali je implementacija ključna kako bi to bila "zaista velika priča o uspehu".

"Mnogi ljudi u regionu će reći da sam idiot jer verujem u pozitivne poteze, ali mi smo u sklopu Berlinskog procesa pokazali da je moguće postići pozitivne sporazume ako razmišljate pozitivno i mislim da Ohrid može biti prekretnica da se situacija u regionu od minus-minus pretvori u plus", kazao je Saracin.

Upozorenje za Srpsku listu

Na pitanje o sve češćim zahtevima Albanaca sa juga centralne Srbije da imaju ista prava koja bi imali i Srbi na KiM nakon implementacije sporazuma, Saracin kaže da to nije deo dijaloga.

Osvrćući se na to što Srpska lista bojkotuje predstojeće izbore na severu KiM, Saracin je citirao nemačku izreku "onaj ko izlazi iz sobe mora da razmisli kako će moći ponovo da uđe'".

Povodom zahteva koje je Srpska lista iznela za povratak u privremene prištinske institucije, odnosno učešće na izborima, od kojih je jedan formiranje ZSO, Saracin je poručio da Nemačka želi da se to desi i trudi se da bude od pomoći na tom putu, ali da "ne bi komentarisao i stavio na dnevni red redosled koji je predstavila Srpska lista".

image