Srbija i Balkan

Srednjoškolci traže prelazni period za uvođenje državne mature

Oni su predložili probni period od nekoliko godina u kom će se fakulteti upisivati na osnovu prijemnih ispita, a srednje škole završavati na osnovu državne mature
Srednjoškolci traže prelazni period za uvođenje državne mature© TANJUG/MINISTARSTVO PROSVETE

Zbog nepoznanica koje donosi državna matura, predstavnici neformalnog udruženja srednjoškolaca "I mi se pitamo" razgovarali su danas sa ministrom prosvete Brankom Ružićem.

Oni su izneli zahtev da se odustane od zamišljenog koncepta državne mature i za to su podneli peticiju sa 25.000 potpisa, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Resorni ministar je nakon sastanka rekao da veruje da je državna matura iskorak u dobrom smeru i da će biti pokretač pozitivnih promena u svim segmentima sistema, jer će svakako promeniti mnoge ustaljene, a nedovoljno efikasne i kvalitetne prakse u našem obrazovanju.

"Lično verujem da je državna matura iskorak u dobrom smeru  Državna matura ima za cilj da olakša upis, smanji stres i unapredi kvalitet obrazovnog sistema. Neće se sigurno uvesti nametanjem i ne sme da bude na uštrb svih onih kojima je namenjena, a to je skoro 66.000 srednjoškolaca. Ono na čemu uvek insistiram je dijalog, potpuna informisanost svih aktera, uz nultu toleranciju na moguća iznenađenja", rekao je ministar Ružić, navodi se u saopštenju ministarstva, gde se dodaje da ne treba dozvoliti politizaciju državne mature.

Učenike je, kako se navodi u saopštenju, "upitao da mu navedu ime osobe iz Ninistarstva koja im je, kako je plasirano u medijima, navodno kazala, da se 'oni ništa ne pitaju' što se tiče državne mature, kako bi ta osoba snosila sankcije".

Predstavnici neformalnog udruženja "I mi se pitamo" naveli su da ta osoba nije iz Ministarstva.

Zatražili su prelazni period za uvođenje državne mature i doneli su listu sa pitanjima o državnoj maturi, na koja će im odgovoriti Ministarstvo prosvete, ali su se i složili, nakon razgovora, da je veliki broj pitanja otvoren zbog loše informisanosti.

Luka Babić iz udruženja "I mi se pitamo" nakon sastanka je rekao da su, kao jedno od rešenja, predložili probni period od nekoliko godina u kom će se fakulteti upisivati na osnovu prijemnih ispita, a srednje škole završavati na osnovu državne mature.

"Možemo sesti i videti korelaciju uspeha na prijemnim ispitima i državnoj maturi i ustanoviti uopšte da li je državna matura dobro merilo znanja. Ako sistem nije sazreo a državna matura se uvodi, mi žrtvujemo par generacija", poručio je Babić.

image