Srbija i Balkan

Dodik: Srpska živi život nezavisne države, Evropa bi da nam zagorča život

Pokušavamo da održavamo dobre odnose sa Evropom koja nas ne sluša, koja smatra da smo mi njen eksperiment, poručio je Milorad Dodik u emisiji Telering
Dodik: Srpska živi život nezavisne države, Evropa bi da nam zagorča život© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Predsednik Republike Srpske ponovio je, gostujući u emisiji Telering, da RS živi život nezavisne države i da korespondira u BiH samo zato što mora.

"Pokušavamo da održavamo dobre odnose sa Evropom koja nas ne sluša, koja smatra da smo mi njen eksperiment, zamorče, koji smatraju da treba da damo svoj suverenitet za ništa i mnogo čega drugog", rekao je Dodik i dodao da "oni samo sede i razmišljaju kako će zagorčati život Republici Srpskoj".

Dodik je posebno izdvojio američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija "koji je došao ovde da se sveti", prenosi RTRS.

Bio je u timu Ričarda Holbruka, a tada je bio potrčko i stajao na vratima, dok smo mi imali ozbiljne sastanke. Ali on ništa nije naučio od tih ljudi. Bez obzira šta mi govorili o Holbruku, on je imao poštovanje prema tom sporazumu. On je bio njegov kreator. Bili mi nezadovoljni ili ne, u to vreme slovo Dejtona se poštovalo, a sada se treba da se poštuju snovi koje izmišlja Marfi ili neki slični njemu i zato smo mi i rekli da nećemo sa njim da komuniciramo, rekao je Dodik.

Ponovio je da niko od zvaničnika iz Republike Srpske na zajedničkom nivou i u Srpskoj neće razgovarati sa njima.

"Smatramo da je to leglo neprijateljstva prema Republici Srpskoj. Ukoliko neko dođe umesto Marfija, pokušaćamo da razgovaramo sa njim, a ukoliko bude imao isto ponašanje, ni naše se neće menjati", poručio je Dodik.

Godinama smo gledali, trpeli, pokušavali, pokušali se kao Republika dodvoriti, pokušali reći da nismo takvi, da molimo da nas razumeju i da nas čuju. Sve te apele koje smo radili uvek su se završavali još većim njihovim lošim zahtevima prema nama. Lošim kvalifikacijama prema nama, rekao je Dodik.

Poručio je da je izričit stav o tome da se poštuju Republika Srpska i njena prava omogućili Srpskoj da bude baš u ovom obliku u kojem jeste.

"Da je bilo popuštanja i da smo radili kako su oni želeli, ona danas ne bi ni postojala", dodao je on.

image