Srbija i Balkan

Ko se i zašto boji "Platinastog vuka"

Iako su ove vežbe višegodišnja rutina, ovog puta su privukle posebnu pažnju budući da je Srbija, nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, proglasila moratorijum na učešće u međunarodnim vojnim vežbama
Ko se i zašto boji "Platinastog vuka"www.globallookpress.com © marine_corps/Digital

Međunarodna vojna vežba "Platinasti vuk 23", na kojoj će uz vojnike Srbije i SAD učestvovati njihove kolege iz još deset partnerskih država, biće održana od 16. do 30. juna ove godine na jugu Srbije. Iako to za sada nije precizno navedeno, vežbe "Platinasti vuk" se se do sada uvek održavale u bazi "Jug" kod Bujanovca i na vojnim poligonima u okolini, piše "Politika".

Iako su te vežbe višegodišnja rutina, ovog puta je "Platinasti vuk 23" privukao posebnu pažnju budući da je Srbija, nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, proglasila moratorijum na učešće u međunarodnim vežbama, ali ne i u multinacionalnim operacijama pod okriljem UN i EU. A ovo uvežbavanje vojnika je upravo priprema za njihovo učešće u mirovnim misijama.

Kako za "Politiku" objašnjavaju u Ministarstvu odbrane, zaključkom Vlade Srbije od 16. marta ove godine odobrena je realizacija međunarodne taktičke vežbe "Platinasti vuk 23", čime je ta vežba izuzeta iz moratorijuma na planiranje, pripremu i realizaciju vežbi sa stranim partnerima u zemlji i inostranstvu. 

"Razlog za donošenje ovakve odluke je ispunjavanje preuzetih obaveza Republike Srbije u vezi sa učešćem Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama. Cilj vežbe je održavanje postignutog nivoa interoperabilnosti jedinica Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama. Napominjemo da je i dalje na snazi Zaključak Vlade Republike Srbije od 27. februara 2022. godine, kojim se prekidaju i odlažu sve aktivnosti u vezi sa vežbama sa stranim partnerima", navodi se u odgovoru Ministarstva odbrane na pitanje "Politike".

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević je za TV B92 istakao da u tome "nema nikakvih skrivenih signala i poruka ili probnih balona", odnosno da Srbija ne napušta kurs vojne neutralnosti.

"To je najveća međunarodna vojna vežba na teritoriji Srbije i to nije nikakav deo tajne niti je sakriveno... To je javna odluka Vlade Srbije od pre dve nedelje da se odbori ta jedna vežba", rekao je Vučević, prenosi Beta.

Vojni analitičar Vlade Radulović za "Politiku" kaže da je vežba "Platinasti vuk 23" rezultat ranijih dogovora i preuzetih obaveza.

"Ovakve aktivnosti, bez obzira na moratorijum, od izuzetnog su značaja za naše oružane snage jer vojska mora da vežba i radi na interoperabilnosti, naročito imajući u vidu da sa pojedinim zemljama članicama NATO-a učestvujemo u mirovnim misijama UN i EU. Sve to doprinosi boljem međunarodnom ugledu zemlje i daljem jačanju VS – to je najveći benefit. Ostalo su spekulacije i i pokušaj da se jedno profesionalno vojničko pitanje izmesti na polje politike. Zbog toga ne bih previše mistifikovao najavljenu vežbu", ističe Radulović.

Ponovno angažovanje Srbije u međunarodnim vojnim vežbama je u martu nagovestio viši savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole, kada je na Tviteru zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog "konstruktivnog pristupa na razgovorima EU, Beograda i Prištine u Ohridu", kao i zbog "ponovnog angažovanja sa SAD u odbrambenim vojnim vežbama" pri čemu je napisao i reči "Platinasti vuk".

Organizator ovih vežbi je Vojska Srbije, uz podršku Evropske komande Oružanih snaga SAD. Amerika je značajno pomogla razvoj baze "Jug", odnosno Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije. Među dosadašnjim učesnicama vežbi su uglavnom bile zemlje Balkana, ali i Francuska i Velika Britanija.

image