Srbija i Balkan

Mali: Nema govora o privatizaciji EPS-a

EPS mora da bude prava lokomotiva razvoja Srbije, poručio je ministar finansija
Mali: Nema govora o privatizaciji EPS-a© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Ministar finansija Siniša Mali najavio je strategiju za razvoj EPS-a do kraja maja i rekao da nema govora o privatizaciji, kao i da EPS mora da bude prava lokomotiva razvoja Srbije.

On je za dnevnik RTS-a podsetio da su završeni dvonedeljni razgovori sa predstavnicima MMF-a u okviru prve revizije aktuelnog Stend-baj aranžmana sa Srbijom koji se sprovodi od decembra 2022.

Ocenjeno je da je srpska privreda pokazala otpornost u vrlo nepovoljnim uslovima, da su makroekonomski rezultati u okviru programa odlični, a da program strukturnih reformi dobro napreduje.

Takve ocene su i uslov da Odbor direktora MMF-a u junu odobri prvu reviziju aranžmana, kaže ministar. Fond je, međutim, sugerisao da je i u narednom periodu neophodna kombinacija politika za obuzdavanje inflacije, rezervi za krizu, restrukturiranje javnih preduzeća kao i fiskalni prostor za dodatne javne investicije.

Važan deo aranžmana sa fondom, ali i prioritet Vlade je restrukturiranje energetskog sektora, naglasio je ministar i dodao da je vrlo važna strategija kako će se to uraditi. 

"Prošle godine kad je krenuo sukob u Ukrajini videlo se koliko je bitan jak energetski sektor. Izlazimo sa projektom do kraja maja šta treba da uložimo", istakao je Mali.

Prema njegovim rečima, do 2030. godine veliki deo proizvodnje energije treba da bude iz obnovljivih izvora.

"Nema govora o privatizaciji EPS-a. On mora da bude prava lokomotiva razvoja Srbije", istakao je ministar Mali.

Prema njegovim rečima, kriza u Ukrajini otkrila sve manjkavosti energetskog sistema u Evropi.

Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije usvojio je novi statut koji predviđa transformaciju tog javnog preduzeća u akcionarsko društvo zatvorenog tipa u 100 odsto vlasništvu države.

Promene su podstakle spekulacije da država želi da privatizuje EPS, što je vlast više puta negirala. 

image