Priština prihvatila razgovor o ZSO, sledeći korak predstavljanje Statuta

Prema nacrtu Statuta, ZSO se može raspustiti samo odlukom njene Skupštine, koja je usvojena dvotrećinskom većinom opština članica. Ima pravo na svoje zvanične simbole, grb i zastavu, a u skladu sa zakonima tzv. Kosova

Upravljački tim koji čine predstavnici srpskih opština sa KiM trebalo bi da na sledećoj rundi dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou predstavi nacrt Statuta Zajednice srpskih opština.

Tekst je gotov još 2018. godine, a mandat na otpočinjanju pisanja Statuta upravljački tim je dobio od EU, na osnovu dogovora postignutih 2013. i 2015. godine, ali će sada imati "premijeru" u javnosti, pišu "Večernje novosti".

Ovo je još jednom potvrđeno na tehničkoj rundi dijaloga u Briselu, tokom razgovora direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i predstavnika Prištine Besnika Bisljimija.

List piše da se nakon toga očekuje da dve strane u dijalogu iznesu stavove o nacrtu Statuta. Priština je, inače, po prvi put prihvatila da se razgovara o konkretnim koracima za formiranje ZSO.

U tekst Upravljačkog tima pretočene su sve tačke sporazuma koje predviđaju da ZSO čine opštine sa većinskim srpskim stanovništvom, da ima predsednika, statut, skupštinu, savet i odbor, administraciju i kancelariju za žalbe, te da su joj glavni ciljevi i suštinske nadležnosti jačanje lokalne demokratije, vršenje punog nadzora u oblasti obrazovanja, unapređenja primarne i sekundarne zdravstvene i socijalne zaštite, koordinisanja urbanog i ruralnog planiranja i usvajanje mera zbog poboljšanja lokalnih uslova života povratnika na KiM.

Zajednica će raditi sa centralnim vlastima u skladu sa načelom međusobne saradnje i razmene informacija, promovisaće interese srpske zajednice, ima pravo da predlaže dopune zakona i drugih propisa, da pokrene ili učestvuje u postupcima pred nadležnim sudovima, uključujući i pred Ustavnim sudom i protiv svih akata ili odluka koje utiču na vršenje nadležnosti ZSO.

ZSO treba da ima pravo na imovinu, da bude suvlasnik kompanija koje pružaju lokalne usluge iz delokruga ZSO, da zaključuje ugovore, uključujući i one o radu.

Prema dogovoru, ZSO se može raspustiti samo odlukom njene Skupštine, koja je usvojena dvotrećinskom većinom opština članica. Ima pravo na svoje zvanične simbole, grb i zastavu, a u skladu sa zakonima tzv. Kosova.

U delu koji se odnosi na budžet, predviđeno je da ZSO ima svoju kasu, da se finansira preko doprinosa članica, prihoda i sredstava od usluga koje pruža ZSO, njena preduzeća ili od imovine, transfera sredstava centralnih vlasti, priloga, bespovratnih zajmova i donacija kao i putem finansijske podrške drugih asocijacija i organizacija, domaćih i međunarodnih, kao i iz Republike Srbije.

ZSO je oslobođena plaćanja poreza.