Vučić sa predsednikom Gvineje Bisao: Da li je rešena misterija priznanja tzv. Kosova?

U poseti Srbiji boravi predsednik Gvineje Bisao, zemlje za koju je nejasno da li je priznala nezavisnost tzv. Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas predsednika Gvineje Bisao, Umaroa Sisoko Embaloa koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji. Upriličen je svečani doček ispred Palate Srbija uz intoniranje himne dve države, gardu i crveni tepih.

Ovaj doček, sastanci i potpisani sporazumi o saradnji bili bi čisto protokolarne prilike, ali je u pitanju poseta predsednika zemlje za koju je od 2011. godine nejasno da li je priznala nezavisnost tzv. Kosova ili ne.

"Velika mi je čast i posebno zadovoljstvo da poželim srdačnu dobrodošlicu, čime otvaramo novo poglavlje u bilateralnim odnosima, u kojem ćemo biti posvećeni jačanju političkog dijaloga i sveobuhvatne saradnje", napisao je Vučić na Instagramu uz fotografije dočeka.

Embalo je rekao da pozdravlja potpisivanje sporazuma ministara spoljnih poslova Srbije i Gvineje Bisao i rekao da je to bratska zemlja, te da će nastaviti da gradi odnose sa Srbijom koji postoje dugo vremena.

"Dragi brate Vučiću, mi smo veoma srećni što smo se ponovo našli ovde u bratskoj zemlji Srbiji. Samo da podsetim da mi imamo tradicionalno prijateljske odnose još od vremena Tita, on je jedan od rodonačelnika Pokreta nesvrstanih", kazao je Embalo.

On je pozvao Vučića da poseti Gvineju Bisao kada mu to program bude omogućavao.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da su razgovarali o pitanjima važnim za tu zemlju, ali i Srbiju, posebno po pitanju stipendija za studente iz te zemlje u Srbiji.

"Dogovorili smo druge oblike saradnje u oblasti borbe protiv terorizma, to su za nas veoma važne stvari. Nadam se da ćemo uspeti da podignemo znanje i osposobljenost", rekao je predsednik Srbije.

Kako kaže, zamolio je Embaloa da pomogne kao predsedavajući EKOVAS-a, da Srbija dobije podršku tih zemalja za održavanje EKSPO-a u Srbiji.

Vučić je rekao da će Srbija obnoviti prisustvo u afričkim zemljama, te da će biti otvorene ambasade u više zemalja.

"Mi smo razumeli poruku da je potrebno da budemo neuporedivo prisutniji na afričkom kontinentu, imamo 12 funkcionalnih ambasada na afričkom kontinentu", kazao je Vučić.

Predsednici nisu na konferenciji kazali da li su razgovarali o pitanju Kosova i Metohije, a novinarskih pitanja nije bilo.

Podsetimo, predsednik Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli saopštio je u januaru 2011. godine da je ta zemlja priznala nezavisnost.

Ipak, Embala je kao premijer te zemlje kazao u Beogradu 2017. godine da nije video nijedan papir koji govori da je Gvineja Bisao priznala Kosovo.

I naredni susreti srpskih zvaničnika sa predstavnicima ove zemlje upriličenih u Beogradu imali su poruke da Gvineja Bisao ne priznaje Kosovo.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sastala se 2018. sa svojim kolegom Siprijanijem Kasamom i rekla kako je ta zemlja prepoznala opasan presedan jednostranog proglašenja dela teritorije suverene zemlje. Kasame je potvrdio da će ta država nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije i da poštuje rezoluciju Ujedinjenih nacija 1244.

On je podsetio da je njegova zemlja ratovala 11 godina za nezavisnost i da zbog toga poštuje stav Srbije o teritorijalnom integritetu.

Međutim, iz Prištine su stizale drugačije poruke. Kosovska predsednica Vjosa Osmani se sastala sa Embalom u Njujorku 2021. i tražila podršku te zemlje kako bi se povećao broj priznanja lažne države.

U saopštenju njenog kabineta je navedeno da Gvineja Bisao i tzv. Kosovo imaju diplomatske odnose od 2018. godine.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u septembru 2022. u Luandi sa Embalom. Sa sastanka je objavljeno samo šturo saopštenje da je informisavši predsednika Gvineje Bisao o stanju u dijalogu Beograda i Prištine i položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, Selaković istakao da je Srbija posvećena miru i stabilnosti u regionu i kompromisnom i obostrano prihvatljivom dogovoru.

Na sajtu Kancelarije za Kosovo i Metohiju među 92 zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova nema Gvineje Bisao, ali se nalazi u odeljku pod nazivom "zamrznuti" priznavači. Nejasno je šta znači taj status. Na toj listi su i Peru, Dominikanska Republika, Oman i Egipat.