Srbija i Balkan

VMA otvorila vrata i za civile: Pregled košta do 8.000 dinara

Radno vreme Poliklinike VMA za preglede uz plaćanje zdravstvenih usluga je od ponedeljka do četvrtka od 15 i 30 do 19 časova
VMA otvorila vrata i za civile: Pregled košta do 8.000 dinara© VMA

Vojnomedicinska akademija (VMA), uvela je nakon dve godine, komercijalni popodnevni vid lečenja za sve zainteresovane civile i strane državljane koji žele da plate preglede i intervencije u ovoj zdravstvenoj instituciji, saopšteno je iz VMA.

Popodnevni rad predviđen je za pacijente bez obzira na vrstu njihovog zdravstvenog osiguranja, a zdravstvene usluge omogućene su u cilju održavanja konkurentnosti VMA na tržištu i pružanja pomoći većem broju građana. Radno vreme Poliklinike VMA za preglede uz plaćanje zdravstvenih usluga je od ponedeljka do četvrtka od 15 i 30 do 19 časova.  

Trenutno se komercijalni pregled u VMA može zakazati već danas za sutra pozivom brojeva telefona Službe za zakazivanje pregleda VMA radnim danima u prepodnevnim časovima kao i dolaskom na Polikliniku VMA, takođe radnim danima u prepodnevnim časovima.

Cena lekarskog pregleda je od 6.000 do 8.000 dinara u zavisnosti od toga da li je reč o pregledu lekara specijaliste, doktora nauka, primarijusa ili profesora određene medicinske grane.

Ukoliko postoji zahtev građana da ih pregleda određeni lekar, oni će telefonom dobiti informacije o njegovom angažovanju određenim danima, pa u skladu sa tim mogu zakazati pregled.

Zahvaljujući dopunskom radu, VMA će novčana sredstva iskoristiti da pruži adekvatnu naknadu svim zdravstvenim radnicima angažovanim u popodnevnim časovima. Pored medicinskog osoblja tu su i troškovi održavanja velikog sistema kakav je VMA, a ostalo će biti usmereno  nabavke medicinskih sredstava i dalje unapređivanje medicinske opreme, ističu iz VMA za "Politiku".

Već prvog dana od kada je omogućen komercijalni program, građani su se na zakazane preglede u najvećem broju upućivali radi gastroenteroloških, kardioloških i stomatoloških usluga, a očekuje se da se tokom nedelje broj pacijenata povećava s obzirom da je zakazivanje omogućeno radnim danima, ali ne i vikendom.

Iako je VMA vojnozdravstvena ustanova, zbog tradicije i poverenja u vojne doktore i vojnu medicinu u ovoj instituciji je od  2008. godine omogućeno lečenje osiguranicima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, uz uput nadležnog lekara ili nadležne civilne ustanove. Za ove pacijente, VMA i njen poliklinički deo rade u prepodnevnim časovima.

Vojnomedicinska akademija od 2010. godine po planu dežurnih ustanova Grada Beograda dežurna je sredom za sve građane kojim potrebna urgentna medicinska pomoć, kada u proseku bude pregledano oko 500 pacijenata uz više desetina prijema na bolničko lečenje

image