Kurti tvrdi da je na sastanku Petkovića i Bisljimija usvojen termin "prisilno nestali"

Petković je juče objasnio da je u tekstu deklaracije o nestalim licima koji je u utorak usaglašen u Briselu, zahvaljujući naporima Beograda, odbačen termin "prisilno nestali"

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je prioritetno pitanje u aneksu implementacije dogovorenog u Ohridu pitanje "prisilno nestalih lica", ističući da je na sastanku Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, glavnih pregovarača Beograda i Prištine, 4. aprila u Briselu, usvojen taj termin.

Petković je, sa druge strane, juče naveo da je u tekstu deklaracije o nestalim licima koji je u utorak usaglašen u Briselu, zahvaljujući naporima Beograda, odbačen termin "prisilno nestali" koji je pravna kategorija definisana međunarodnom konvencijom i koji bi podrazumevao direktnu pravnu odgovornost države Srbije za sve slučajeve nestanaka tokom sukoba na Kosovu i Metohiji. On je u saopštenju precizirao da je umesto tog termina, usvojen termin "prinudno nestali".

Kurti je potvrdio da će se krajem aprila održati sastanak na visokom nivou, a da će on prethodno, sa Bisljimijem definisati dalje poteze Prištine.

"Međutim, još jednom ponavljam, ceo sporazum se mora sprovesti, a u okviru njega imamo i član koji predviđa primenu svih prethodnih sporazuma", rekao je Kurti u izjavi novinarima pre početka sednice skupštine, na kojoj će podneti izveštaj o dve godine rada svoje vlade.