Šmit pozvao na procesuiranje Dodika zbog "negiranja genocida u Srebrenici"

U vezi sa nedavnim izjavama predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, Šmit je istakao da nema mesta glorifikovanju ratnih zločinaca i negiranju genocida u civilizovanom društvu, piše u saopštenju visokog predstavnika

Visoki predstavnik Kristijan Šmit pozvao je danas na procesuiranje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog, kako je naveo, "negiranja genocida u Srebrenici".

Iz OHR-a je saopšteno da je Šmit "istakao da nema mesta glorifikaciji ratnih zločina".

"U vezi sa nedavnim izjavama predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, Šmit je istakao da nema mesta glorifikovanju ratnih zločinaca i negiranju genocida u civilizovanom društvu. Samo iskren, istinit i odgovoran pristup događajima iz prošlosti može osigurati budućnost ispunjenu uzajamnim razumevanjem i zajedničkim prosperitetom za sve", navodi se u saopštenju.

Šmit je podsetio da prema Krivičnom zakonu BiH negiranje genocida, počinjenog 1995. godine u Srebrenici, krivično delo.

Komentarišući izjavu lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića o tome da je RS "genocidna tvorevina" i da je njeno ratno rukovodstvo izvršilo "udruženi zločinački poduhvat", Dodik je juče ocenio da to pokazuje Izetbegovićevo nezadovoljstvo sopstvenom pozicijom i pozicijom u kome se našla njegova SDA, prenosi Beta.

On je Izetbegovića nazvao "političkim luzerom i gubitnikom", naglasivši da RS nije počinila genocid.

"Ne postoji genocid, to je način na koji on (Izetbegović) želi da se vrati na scenu", rekao je Dodik.

Podsećamo, visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nametnuo je izmenu Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, kojom će biti moguće da se novac koji je deponovan za ukop nastradalih u Srebrenici koristiti i za, kako je naveo, "promovisanje istine o genocidu".

Izmenama zakona koje na prvi pogled ne ulaze u nadležnosti entiteta – mada to zapravo nije tako – Šmit pokušava da navikne javnost u celoj BiH, a time i u RS, da je on konačni arbitar koji može da nameće zakone i da stvara preduslove da udari snažno na nadležnosti Republike Srpske, smatra profesor geopolitike Srđan Perišić. 

On podseća da je Zakon o memorijalnom centru Srebrenica-Potočari takođe nametnut 2007. godine od strane Kristijana Šilinga, tadašnjeg visokog predstavnika.