Vučić: Taktika Prištine da ne formira ZSO; Kosovo će do kraja mog mandata biti u Srbiji

Ostavljeno nam je sve najteže i najlošije, rekao je Vučić o situaciji na Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, gostujući na RTS, da su od 2014. uprkos svim teškoćama, građani Srbije doživeli "drastično povećanje životnog standarda."

"Ovo će biti zapamćeno kao najbolje vreme u savremenoj istoriji Srbije", rekao je on.

Izgradili smo ogromne infrastrukturne projekte, imamo najveće devizne rezerve u istoriji Srbije, više od 21 milijardu, zlatne rezerve su nam na istorijskom maksimumu, rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da smo od 2014. godine, od kada je na čelu Vlade, imali uvođenje najtežih mera.

Tada smo morali da idemo na mere fiskalne konsolidacije. Užasno teško vreme, istovremeno smo se suočili sa najtežim poplavama, migracijama. Onda smo imali bezbroj problema i pritiske oko Kosova i Metohije. Na sve to se nadovezala korona, a onda nam je došao sukob u Ukrajini da potpuno poremeti globalni sistem i vrednosti, već i nas da dovede u tešku situaciju zbog specifičnosti našeg odnosa sa Rusijom i dodatno nam oteža.

"Ostavljeno nam je sve najteže i najlošije" rekao je Vučić o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Ponosan sam što smo sačuvali mir i stabilnost, ne ugrožavajući naše nacionalne interese. Ostavljeno nam je sve najteže i najlošije i sa tim smo morali da se borimo. To je prvi rezultat, rekao je predsednik.

Situacija na Kosovu i Metohiji

Kosovo i Metohija je postalo svetsko pitanje u jeku sukoba u Ukrajini, rekao je Vučić, a na pitanje gde će biti KiM nakon rata u svetu, on je odgovorio da misli da će biti u Srbiji ali da ćemo mnogo da propatimo.

Odgovarajući na pitanje hoće li za četiri godine, odnosno do kraja mandata Kosovo biti bliže Srbiji, rekao da će Kosovo biti u Srbiji.

"Mislim da će Kosovo biti u Srbiji i to je ono što sam rekao i u Narodnoj skupštini. Posle mene, pitajte nekog drugog. A da su mi ga ostavili baš u Srbiji, ne u ovom formalno-pravnom smislu, već sa kakvim posledicama politike u svih prethodnih 20 godina, sami dajte odgovor na to pitanje, ali da mislim da će biti u Srbiji. Mislim da ćemo mnogo da propatimo, posebno naš narod na KIM", rekao je Vučić.

"Taktika Prištine je da nikada ne sprovedu u delo Zajednicu srpskih opština, zbog čega provocira i otežava život Srbima na KiM", rekao je on.

Oni hapse momke, najsposobnije da se suprotstave njihovom delovanju na severa Kosova i Metohije, da bi mogli silom da upadnu i da zavladaju na taj način. Zapad ćuti. Hoće da izdrže neke "lokalne izbore", a jedini kandidati su im Kurtijeva i Tačijeva stranka.

Srbi neće izaći na te izbore. Zamislite tu demokratiju u kojoj dolaze da nam sole pamet u Beogradu da "nema dovoljno demokratije", a ovde su "Srbi krivi", rekao je Vučić.

Na izborima 24. aprila Srbi neće izaći na izbore i tada će Kurti da vlada sa 2 odsto, izjavio je Vučić.

On je rekao da želi da sačuva mir i da to nije lako, i da nije lako ni Srbima na Kosovu i Metohiji.

O evropskom planu

Govoreći o francusko-nemačkom planu, Vučić je rekao da su nas do njega doveli.

Nemci su to komentarisali da je priznanje i Amerikanci, a sada vidim da su od toga odustali, rekao je on.

"Jedna dobra stvar je da neko razmišlja o tome da moramo da živimo jedni sa drugima u budućnosti, a ne verujem da je to stav albanskog rukovodstva sa Kosova i Metohije. Sve što se tiče državnosti Srbije je loše. Rekao sam šta nemamo nameru da prihvatimo. Jasno sam rekao šta nećemo primeniti. To sam rekao svima, i Makronu i Šolcu i Blinkenu. Pokušavaju da mi njih puštamo u neke međunarodne organizacije. Za ono što nas pitaju moraju da ispune ZSO. Neće oni to ispuniti", poručio je Vučić.

Predsednik kaže da nas "nisu tukli" zbog Slobodana Miloševića, već zbog svojih političkih interesa - da nam otmu Kosovo i Metohiju. Kaže i da nije normalan onaj koji misli da idemo u sukob sa NATO paktom, iako imamo ozbiljnu vojsku.

Da nemamo ozbiljnu vojsku i drugi bi nam otimali teritoriju. Daću sve od sebe da nikada ne bude sukoba sa NATO-om. Imamo li šansu da to dobijemo? Nemamo. Pitanje je da li Rusija ima ili nema, a ne mi, okruženi sa svih strana, rekao je Vučić.

Sankcije Rusiji - nikada

Srbija je slobodna i nezavisna zemlja i donosi odluke koje su za nju dobre, rekao je Vučić i poručio da Srbija nije i neće uvoditi sankcije Rusiji.

Kaže da je ponosan na to što Srbija ima svoju politiku.

"Mi smo slobodna i nezavisna zemlja. Nama ne odlučuju ambasadori u kafanama ko će da bude ministar, a ko neće", rekao je Vučić.

Kaže da su svi govorili kako ne sme da bude smenjena Zorana Mihajlović.

"Smenjena je. Neko je lagao sve vreme i neko nije verovao da je Srbija slobodna zemlja. Srbija je slobodna i nezavisna zemlja. Srbija sama donosi odluke kakve ona hoće", kazao je on.

Govoreći o ministru Radetu Bastu koji traži uvođenje sankcija Rusiji, Vučić kaže:

"Voli da ga neki vole, ali ne u narodu, nego ti za koje misli da su najjači na svetu. Dok Ana Brnabić misli da može da ga trpi" rekao je Vučić.

Osvrnuvši se na komentar kineskog lidera Si Đinpinga da smo svedoci "tektonskih geopolitičkih promena", Vučić je rekao da je "situacija biti još gora".

Kina ne sme da dozvoli da Rusija izgubi

Sad je borba. Neki žele multipolarni svet, SAD žele dominaciju ili bipolarni svet gde će oni biti svetionik demokratije, a parija države da ostanu uz Kinu, objasnio je predsednik.

Srbiji bi odgovaralo da bude multipolaran, jer bismo tada sačuvali svoju nezavisnost i vojnu neutralnost i ne želimo da se svrstavamo ni uz NATO, ni uz druge zemlje.

"Da li ćemo uspeti u tome ne znam. Mi hoćemo da idemo ka Evropi, nemamo mnogo izbora, a nemamo ni bolji put", rekao je Vučić.

Kina preduzima sve mere da azijski kontinent okupi oko sebe. Amerika prepoznaje Kinu kao svog najvećeg suparnika. Neverovatan je uspeh Pekinga da naftu plaća juanima.

Pola bitke oko Ukrajine se svodi na to da Amerika ne sme da pusti da Ukrajina izgubi, a Kina da Rusija bude poražena, objasnio je predsednik.

Crna Gora, SPC i Srbi u regionu

Predsednik ističe da mu je ponašanje nekih u Crnoj Gori neshvatljivo. U svemu su videli Srbiju i "srpski svet". Kiša pada - Srbija je kriva. Sunce sija - Srbija je kriva, rekao je Vučić.

Povodom komentara da je "Vučić uz pomoć Putina srušio Đukanovića", Vučić je rekao da uvek ima takvih komentara.

"Šta god da se dogodi, ako neko za koga je poznato da imamo dobre odnose izgubi na izborima - Vučić je propao, pukao, ako neko pobedi za koga nisu sigurni da je apsolutno protiv mene, zlikovac Vučić je pomogao, jer jedina Srbija koju žele da vide je neuspšena Srbija i nikada neće biti dovoljno mala", rekao je Vučić.

Kako je rekao, "bauk srpskog sveta kruži Evropom i regionom"  - što su sami izmislili.

Kaže da se došlo u situaciju da ne može da pita kako živi 32 posto stanovnika Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi.

"Zašto ne smem da pitam? Jer sam Srbin i time se vraćam u prošlost", prokomentarisao je Vučić.

Govoreći o Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenoj "ulozi" u Crnoj Gori, Vučić je rekao da je SPC izuzetno važna za opstanak srpskog naroda ma gde živi i da je to njena uloga vekovima.

Dodaje da Crna Gora uvek ima pruženu ruku od Srbije, kao i Jakov Milatović.

Sve što požele da radimo zajedno, mi smo spremni da radimo zajedno. Nemam očekivanja, možda imam nadanja. Crna Gora će imati našu ispruženu ruku, spremni smo da radimo zajedno, nadam se da neće biti antisrpska, rekao je on.

Kaže da mnogi zloupotrebljavaju sintagmu "srpski svet" i da ne smemo da pitamo ništa o Srbima u regionu.

Da li ne smem da pitam Slovence zašto Srbi ne smeju da budu nacionalna manjina, a svi drugi smeju? Ne smem da pitam jer sam ja Srbin i "time se vraćam u prošlost", rekao je Vučić.

Govoreći o Sarajevu, kaže da je u vreme društvenih mreža važno samo kako se emocionalno reaguje.

U eri takvih odnosa mnogo je teško čuvati mir i racionalno razgovarati, prokomentarisao je Vučić.

Mi uvek poštujemo teritorijalni integritet BiH, ali ne možemo ići protiv našeg naroda u Republici Srpskoj, poručio je predsednik.

Ekonomija je najmoćnije srpsko oružje

Ekonomija je najmoćnije srpsko oružje, rekao je Vučić i dodao da je u martu podneto rekordnih 10.000 zahteva za boravišne dozvole u Srbiji.

Imamo 5 000 zahteva za radnim dozvolama i to je 80 posto iz Rusije.

Kaže da su Rusi i Ukrajinci zadovoljni prijemom u Srbiji.

Kada je reč o platima, ove godine očekuje prosečnu platu do 840 evra, sledeće godine 930, a 2025. godine 1.025 evra. Kada je reč o penzionerima, poručio je da će biti još povećanja penzija do kraja godine.

Sledeće godine prosečna penzija biće između 424 i 434 evra.

"Obećavam da ćemo 2025. godine imati prosečnu penziju od 450 evra", rekao je on.

Otvoreni Balkan odlična ideja

Govoreći o regionalnoj saradnji predsednik Srbije je rekao da je "otvoreni Balkan" odlična ideja.

"Sarađujemo sa Albancima i Makedoncima, želeo bih da tu bude i Crna Gora ali to je njihova suverena odluka", rekao je Vučić.

O stanju u EPS-u

Predsednik Srbije najavio je nadzorni odbor u EPS, rekavši da će imati mnogo veću samostalnost.

Kaže da veoma ceni bivšeg ministra Dušana Vujovića i da je "tačno to da ima meko srce", i prema njemu i prema sindikatima.

"Mučenje traje 5,6 godina. Danas je bio senator iz Montane, Republikanac i vrlo ugledan čovek, koji je rekao da mi čestita na hrabrosti da zadržim ugalj. Kazao je da ne bismo imali struje da nismo, a setite se da su svi bili protiv toga" rekao je Vučić i podsetio da se zalaže za iskopavanje litijuma.