Srbija i Balkan

Pred aprilske izbore Kurti Srbima preti "silom zakona kosovskih institucija"

Za 23. april raspisani su izbori za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova - Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok kao i vanredni izbori za dve skupštine opština - Zvečan i Leposavić
Pred aprilske izbore Kurti Srbima preti "silom zakona kosovskih institucija"© Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti upozorio je Srbe sa severa Kosova i Metohije da ni u kom slučaju ne bi smeli da ometaju lokalne izbore u četiri opštine zakazane za 23. april kojima bi u opštinama sa gotovo stopostotnom srpskom većinom trebalo da bude kompletirana vlast albanske zajednice na Kosovu.

Kurti je  za govornicom Skupštine tzv. Kosova zapretio onima koji budu ugrozili te izbore – snagom kosovskih institucija i kosovskih zakona.

Osim ovog, Kurti je, uz poziv Srbima da na lokalne izbore izađu "u što većem broju" rekao i da "postoje svi uslovi" da izborni proces u četiri opštine na severu KiM "prođe nesmetano".

"Resorni ministri vrše sve pripreme kako bi izbori protekli što bolje. Kosovska vlada stoji na usluzi CIK-u, preuzete su sve odgovarajuće radnje, pustili smo u rad institucionalne mehanizme i neophodne resurse za pripremu i održavanje izbora", rekao je Kurti, prenosi portal Kossev u Severnoj Mitrovici.

Izbori na Severu, dodao je tzv. kosovski premijer, "ipak se razlikuju zbog opstrukcija od strane Srbije".

"Svesni smo da izbori tamo nisu isti kao u opštinama gde većinu stanovništva čine Albanci, jer su opstrukcije Srbije veće, kako u pogledu medija, tako i u pogledu preostalih paralelnih struktura. Nalazim priliku da istaknem da su politički pluralizam i pravo na slobodu glasanja u srpskoj zajednici suštinski. Onaj ko želi da nastavi da krši ovo osnovno pravo nema šta da očekuje osim odgovora naših institucija po snazi zakona", rekao je Kurti.

Lokalni izbori u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić bili su zakazani za početak decembra prošle godine, pošto su mesec dana ranije Srbi sa severa KiM napustili kosovske institucije zbog poteza Prištine oko registarskih tablica. Srbi sa severa KiM napustili su tada i Vladu Kosova i Skupštinu, policiju, ali i lokalne institucije uključujući i opštinske izborne komisije.

Ubrzo potom, Priština je imenovala vršioce dužnosti predsednika izbornih komisija u četiri opštine, ali je prilikom pokušaja preuzimanja kancelarija od strane v.d. predsednika opštinskih izbornih komisija došlo do ozbiljnih incidenata naročito u Severnoj Mitrovici, eksplozija, okupljanja građana u Zvečanu, Leposaviću.

Posle ovih incidenata, 10. decembra prošle godine predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani donela je odluku o odlaganju izbora, zakazanih tada za 18. decembar, za 23. april ove godine.

Nekoliko dana pred odluku o odlaganju, predsedavajući CIK Kosova Krešnik Radonići, ocenio je da "incidenti na severu zemlje do kojih je došlo 6. decembra pokazuju da je pristup CIK tom delu zemlje ograničen".

"Teško je održati izbore pod trenutnim okolnostima. Ono što je vidljivo iz izveštaja policije i onoga što je viđeno u medijima jeste da je malo problematično imati pristup našim kancelarijama", rekao je tada Radonići.

Inače, za 23. april raspisani su izbori za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova - Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, kao i vanredni izbori za dve skupštine opštine - Zvečan i Leposavić.

U dve opštine na Severu, Severnoj Mitrovici i u Zubinom Potoku neće biti izbora za lokalne parlamente jer su u te dve opštine od strane CIK Kosova imenovani novi odbornici koji su već preuzeli vlast.

Tako je 14. decembra prošle godine, u SO Severna Mitrovica zakletvu položilo 16 novih odbornika od kojih je samo jedan, Dušan Milunović sa liste GI "Srpski opstanak", Srbin. Tog dana novi odbornici položili su zakletvu, a za predsednika SO izabran je Nedžat Ugljanin.

U SO Zubin Potok sada je 19 odbornika, 16 su Albanci, a troje Srbi. U Zvečanu i Leposaviću lokalni izbori za odbornike SO raspisani su jer na listama nije bilo odbornika koji bi zamenili one koji su se povukli.

Srpska lista ne ide na izbore

Srpska lista je, i pred izbore koji su bili zakazani za 18. decembar, a i sada, saopštila da na tim izborima neće učestvovati.

"Želimo da obavestimo javnost da Srpska lista neće uzeti učešće na ovim izborima kao ni građani koji podržavaju našu stranku, a kojih je 95 posto na ovim prostorima", saopšteno je u novembra 2022. iz Srpske liste.

Taj stav Srpske liste do ovog trenutka nije promenjen. Učešće na izborima Srpska lista uslovila je formiranjem ZSO i povlačenjem snaga specijalne policije iz Prištine sa severa KiM.  

Kako kosovski izborni zakoni ne poznaju "minimalan broj birača" koji bi izašli na birališta kako bi izbori bili validni, i kako je, shodno tome, dovoljno da na birališta izađe i jedan jedini glasač, pa da izborni proces bude priznat, a to je više puta ponovljeno i iz CIK Kosova, sva je prilika da će srpske opštine na severu uz albansku većinu u skupštinama dobiti i gradonačelnike iz albanske zajednice.

Centralna izborna komisija Kosova pre nekoliko dana je odobrila sadržaj i dizajn glasačkih listića za dva izborna procesa koji će biti održani 23. aprila, preneo je portal Ekonomija onlajn.

Prema tom spisku, u Severnoj Mitrovici za gradonačelnika su tri kandidata, Betim Osmani iz Mitrovačke građanske inicijative, Taulant Keljmendi iz DPK i Erden Atić iz Pokreta Samoopredeljenje.

U Leposaviću su takođe tri kandidata za gradonačelnika. DPK je predložila Aljbuljenu Behljulji - Hetemi, Partija Srba Kosova Alekandra Jablanovića, a tu je i Ljuljzim Hetemi iz Pokreta Samoopredeljenje.

Za gradonačelnika Zvečana predloženi su su Iljir Peci iz DPK-a, Slađana Pantović kao nezavisni kandidat i Fetah Peci iz Pokreta Samoopredeljenje.

Koliko će izbori u četiri opštine na severu KiM bez učešća Srba, odnosno Srpske liste biti legitimni govori i podatak da je na izborima 2021. od 31.533 birača koji su glasali na severu KiM, njih 28.517 poverenje dalo Srpskoj listi. 

Na tim izborima oktobra 2021. godine, u Severnoj Mitrovici pobedio Milan Radojević sa 91,12 posto, odnosno 10.833 glasa, dok je Erdan Atić iz Samoopredeljenja imao 8,8 posto, odnosno 1.056 glasova. U Leposaviću, Zoran Todić iz Srpske liste imao je 9.065 glasova, odnosno 97,85 posto, dok je Šaćir Hetemi iz PDK dobio 199 glasova, odnosno 2,15 posto izašlih. U Zubinom Potoku Srđan Vulović pobedio je sa 3.225 glasova, odnosno 83,5 posto, dok je Ćerkin Veselji uspeo da sakupi 259 glasova, odnosno 6,7 posto. U Zvečanu, pobedio je Dragiša Milović sa 98,4 posto glasova, a u lokalnom parlamentu Srpska lista osvojila je 18 odborničkih mesta, a DPK tek–jedno.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je pre nekoliko dana ocenio da u "ovim uslovima, bez formiranja ZSO, lokalni izbori u opštinama na Severu KiM predstavljaju samo još jednu prištinsku farsu". Petković je rekao "da su Srbi u tim opštinama 98 posto stanovništva i da oni ne žele takve izbore".

Predsednik Srpske liste Goran Rakić govoreći o izborima 23. aprila rekao je da Kurti nije dozvolio referendum, kao ni glasanje na parlamentarnim izborima i da kosovski premijer "želi da Srbi glasaju samo kad se njemu svidi".

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković krajem novembra izjavio je da izbori na severu bez učešća Srba "nemaju nikakvog smisla" i da su "osuđeni na propast", odnosno da Priština "nikakvim pretnjama ni ucenama neće uspeti da zaplaši Srbe koji su napustili kosovske institucije".

 

image