Biković za N1: Ceo svet je postao svestan onoga šta se dešava u Ukrajini

Od sukoba u Donbasu 2014. godine, Rusima je to svakodnevnica, jer se to dešava njihovom narodu, na njihovoj granici, istakao je Biković

Miloš Biković, srpski glumac koji se ostvario i u ruskoj kinematografiji smatra da se od početka Specijalne ruske operacije u Ukrajini situacija u celom svetu drastično promenila. 

"U medijima se sve više pominje rat u Ukrajini, i samim tim ceo svet postao je svestan onoga što se dešava tamo. Rusko društvo u tom sukobu živi od 2014", rekao je Miloš Biković u emisiji "Novi dan" na televiziji "N1".

Biković je ukazao da iako Srbija, kao ni ostatak sveta, nije ni razmišljala o Ukrajini do eskalacije tenzija prošle godine, za rusko društvo "to nije ništa novo", iako se atmosfera donekle promenila nakon početka SVO.

"Od početka sukoba u Donbasu, još od 2014, Rusima je to svakodnevnica, zato što se to dešava njihovom narodu, na njihovoj granici", istakao je Biković.

Upitan da prokomentariše da li njegovi kolege iz filmske industrije koji su se usprotivili zvaničnoj politici Moskve otežano rade ili su u tome sprečeni, Biković je odgovorio:

"Postoje kolege koje su napustile Rusiju svojevoljno. Imam i kolege koji su se izrazili protiv zvanične politike, najpre su otišli, pa su se vratili u zemlju. I na kraju, postoje i oni, koje lično poznajem, i koji su se vrlo jasno politički izjašnjavali protiv odluka Moskve, a koji i dalje rade. I pre i posle toga sasvim normalno rade u kinematografiji".

Na pitanje o inicijativi pojedinih poslanika Dume da se sastave "crne liste" onih koji su otišli iz zemlje za vreme SVO ili je kritikovali u javnosti, srpski glumac je rekao da "poslanici imaju prava da izražavaju svoje mišljenje i pokreću inicijative, ali to ne znači da to automatski postaje zvanična politika Moskve".

Biković je dodao da ne daje sebi za pravo da učestvuje u ruskom političkom životu, jer, kako kaže, iako ima rusko državljanstvo i deo je ruske kinematografske scene, on u njoj ipak učestvuje kao Srbin.

U "Južnom vetru" nema političkih poruka o litijumu

Govoreći o epilogu nedavno prikazane serije "Južni vetar" Biković je rekao da je priča koja se potegla o potkupljenim ekoaktivistima "potpuno besmislena", da se radi o fiktivnim likovima, za koje se, dodaje on, kasnije ispostavi da uopšte nisu potkupljeni.

"A koja bi to politička poruka bila s korumpiranim poslanikom vladajuće stranke koji je narkoman, da želimo da šaljemo političke poruke. Ili Maraš koji kao kriminalac ulazi u politiku. Mi treba da podsećamo na stvarnost da bismo gledaocu bili zanimljivi. Ako mi šaljemo te poruke, onda bi trebalo da nas uhapse jer smo prikazali poslanika kao kriminalca – to je fikcija, to je mašta", objasnio je Biković.

Kako glumac navodi, jedini razlog zašto se Gornje Nedeljice poimence spominju jeste zato što umetnost treba da podseća na stvarnost kako bi bila prijemčivija publici.