Dodik: Živimo u zemlji koja je vežbalište američkog ambasadora

Predsednik Republike Srpske kazao je da Srpska ima najveći broj prijatelja ikada na međunarodnom planu, i istakao da će raditi na tome da ih okupi još više

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poslao je poruku da će Republika Srpska postati nezavisna država, jer u okviru BiH, kako navodi, ne može da bude deo regionalnih inicijativa koje bi mogle da budu od koristi.

Dodik je istakao da je "Otvoreni Balkan" dobra inicijativa, ali da u BiH ne misle tako.

"Bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirević čim se ujutru probudi, odmah mrzi Srbe. Ali živimo u takvoj zemlji, u kojoj se neke ambasade vežbaju na nama, ali i to će proći jednog dana", naglasio je Dodik.

Živimo u takvoj zemlji koja je nemoguća, koja je vežbalište američkog ambasadora, ali će i oni proći, naglasio je Dodik.

Još jednom je ponovio da Srbi nisu počinili genocid, već da je to izmišljeno.

Predsednik Republike Srpske kazao je da Srpska ima najveći broj prijatelja ikada na međunarodnom planu i istakao da će raditi na tome da ih okupe još više.

Istakao da je postoji sve veći broj zemalja koji razumeju Srpsku.

"Obećavam da ću očuvati i ojačati Republiku Srpsku. Svidelo se to nekome ili ne, Srpska je danas jaka i stabilna", naveo je Dodik.

Podsećamo, visoki predstavnik Kristijan Šmit pozvao je na procesuiranje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog, kako je naveo, "negiranja genocida u Srebrenici".

Iz OHR-a je saopšteno da je Šmit "istakao da nema mesta glorifikaciji ratnih zločina".

Takođe, visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nametnuo je izmenu Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, kojom će biti moguće da se novac koji je deponovan za ukop nastradalih u Srebrenici koristiti i za, kako je naveo, "promovisanje istine o genocidu".

Izmenama zakona koje na prvi pogled ne ulaze u nadležnosti entiteta – mada to zapravo nije tako – Šmit pokušava da navikne javnost u celoj BiH, a time i u RS, da je on konačni arbitar koji može da nameće zakone i da stvara preduslove da udari snažno na nadležnosti Republike Srpske, smatra profesor geopolitike Srđan Perišić. 

On podseća da je Zakon o memorijalnom centru Srebrenica-Potočari takođe nametnut 2007. godine od strane Kristijana Šilinga, tadašnjeg visokog predstavnika.