Srbija i Balkan

Vučić: Ruski roboti uskoro u Srbiji

Srbija će biti prva u Evropi na čijim ulicama će moći da se vide "Jandeksovi" čuveni roboti-dostavljači, istakao je Vučić
Vučić: Ruski roboti uskoro u Srbijiwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Od mnogih važnih tema kojih se predsednik Srbije Aleksandar Vučić dotakao sinoć tokom gostovanja na RTS-u, jedna možda nije dobila pažnju koju zaslužuje — a to je dolazak mnogih ruskih stručnjaka koji rade za "Jandeks". Ovu kompaniju Vučić je opisao kao "ruski 'Gugl'" i dodao da će uskoro građani Beograda moći da vide čuvene "Jandeksove" robote za dostavu i u svom komšiluku.

"Novi podatak u velikoj nesreći dva naroda, ruskog i ukrajinskog. Imamo nešto u čemu možemo da pomognemo i njima i sebi. Došli su mladi ljudi, uglavnom iz Rusije. Rekord smo ostvarili u martu, imamo zahtev za gotovo 10.000 boravišnih dozvola za te mlade ljude", kazao je Vučić tokom gostovanja na RTS.

Predsednik Srbije je ukazao da su mladi ruski stručnjaci veoma zadovoljni prijemom u Srbiji, kao i da je u martu zabeležen rekordan broj podnesenih radnih dozvola upravo zbog njih.

"Prvi put imamo i 5.000 zahteva za radim dozvolama, a to su 80 odsto ljudi iz Rusije", istakao je Vučić.

On je napomenuo da su u pitanju "fantastično stručni" ljudi, i da će se noviteti koji ruski stručnjaci donose uskoro videti i na beogradskim ulicama.

"Imaćemo ruski 'Jandeks', a za mesec-dva ćemo imati robote koji će raznostiti stvari po Beogradu na vodi i šire. Raznosiće razna čuda, imaćemo među prvima u Evropi, bićemo prvi koji će imati teren na kojem ćemo probati autonomna vozila, to ima Amerika i Kina i mi možemo biti prvi", rekao je Vučić.

"Jandeksova" služba robota-dostavljača debitovala je na moskovskim ulicama 2019. godine, a, kao što je predsednik istakao, u međuvremenu je postala poznata i u SAD i Kini.

image