Zečević: Kina je strahovito važan partner za EU

Svi u Evropi su koncentrisani na ekonomsku saradnju s Kinom, koja, s druge strane, želi stabilnost u svetu kako bi nastavila svoj ekonomski i tehnološki razvoj, naveo je Zečević

Iako je kineski predsednik Si Đinping sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom proveo više sati u razgovoru i dve zemlje potpisale nekoliko dokumenata koji se tiču trgovine i avijacije, Nemačka ostaje najvažniji ekonomski partner za Kinu u Evropi, rekao je za RTS Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije.

"Međutim, razmena između Francuske i Kine je oko 100 milijardi evra, pritom je veliki deficit Francuske. Francuska uvozi 70 milijardi robe iz Kine, ali je Francuska vrlo interesantan partner za Kinu u smislu da poseduje jednu vrstu vojne i političke, uslovno govoreći, samostalnosti i to je ono što privlači Peking", objašnjava Zečević.

On je istakao da su  svi u Evropi koncentrisani na ekonomsku saradnju s Kinom, koja, s druge strane, želi stabilnost u svetu kako bi nastavila svoj ekonomski i tehnološki razvoj. 

Zečević je rekao da se uskoro približava 60 godina od diplomatskih odnosa Pekinga i Pariza, koje je uspostavio general De Gol 1964. godine, tako da je to bila prilika da se, kako kaže,   posle epidemije kovida 19 i vremena kada je Kina bila zatvorena, sretnu Makron i Si.

"Ekonomska saradnja je vrlo važna i kada je reč o avio-industriji. Francuzi, odnosno evropski konzorcijum 'Erbas', prodaju više od sto aviona praktično na godinu i po do dve Pekingu, odnosno kineskim avio-kompanijama, i oni se spremaju u narednih godinu dana da prodaju dodatnih 150 'Erbasovih' aviona A-319 i A-320", navodi Zečević.

On smatra da Vašington u ovom trenutku ima vrlo oštar odnos prema Kini i pokušava da obuzda njen tehnološki razvoj.

"Kina trpi tehnološke sankcije od SAD i upravo se naslućuje da bi mogao da izbije konflikt oko Tajvana između SAD i Kine. Tako da su pozicije Vašingtona u odnosima sa Kinom lošije nego što to ima EU".

Zečević je ocenio da "Evropska unija postaje interesantan partner za Kinu, ne samo zato što je Kina najveći ekonomski partner EU u svetu".

"Kina pokušava da odvoji spoljnu politiku EU od Vašingtona, pokušava da napravi pukotinu između Evropljana i Amerikanaca", ističe Zečević.

On je dodao da "nisu mnogo izražene razlike između evropskih država prema Kini, imajući u vidu ekonomsku saradnju" te da je "Kina strahovito važan partner, zbog čega je i nemački kancelar Šolc išao u Kinu".

"Nemcima je strahovito bitan taj odnos. Oni su već pokvarili odnose s Rusijom i gotovo su ih upropastili", objašnjava Zečević.

Kina Ursulu fon der Lajen smatra američkim čovekom

Zečević je kazao da za razliku od Šolca i Makrona, prijem predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen u Pekingu nije bio tako srdačan.

"Kina smatra Ursulu fon der Lajen američkim čovekom unutar EU i zato je distanca koja postoji između Si Đinpinga i Ursule fon der Lajen vidljiva fizički, kada pogledate fotografije imate utisak da Si stoji bliže Makronu. Ona je tražila da se Kina distancira od Rusije, što Kina ne prihvata. Što se tiče Francuske, Kina pokušava da oživi tu degolističku politiku i da ukaže na to da je Francuska uvek imala samostalniju politiku prema Vašingtonu u odnosu na druge zemlje", navodi Zečević.

Kada je reč o stavu Makrona i Sija protiv razmeštanja nuklearnog oružja van teritorija zemalja koje ga poseduju, Zečević ističe da tu svako ima svoj interes i dodaje da Kina želi stabilnost u svetu da bi pospešila ekonomsku saradnju i da bi nastavila svoj tehnološki razvoj

"To je za Francuze interesantna ideja, zato što je Francuska uvek želela da ona bude nosilac evropske odbrane, da ne budu to SAD. To su opet ti obrisi degolističke politike, koja je želela da ona bude nosilac evropskog nuklearnog štita, da ona bude glavna nuklearna sila u Evropi i da nema američkih trupa na evropskom tlu, odnosno da EU postane samostalna, ne samo politički nego i vojni entitet koji bi vodio svoju politiku, koji bi imao apsolutnu samostalnost u odnosu na Vašington", zaključio je Slobodan Zečević.