Srbija i Balkan

Grad Beograd: Počinje trka za upis dece u vrtiće

Ovogodišnji konkurs raspisan za više od 14.000 beogradskih mališana u 318 vrtića na teritoriji glavnog grada
Grad Beograd: Počinje trka za upis dece u vrtićewww.globallookpress.com © Sebastian Kahnert/dpa

Širom Srbije počela je prijava za upis dece u predškolske ustanove, u pojedinim gradovima konkurs za vrtiće je već završen, a u prestonici počinje danas.

Prema informacija iz Grada Beograda, roditelji prijave mogu da podnesu elektronskim putem na Portalu eUprava do 12. maja.

Predškolske ustanove prikupljaju potrebnu dokumentaciju po službenoj dužnosti, te donošenje iste u pisanoj formi nije potrebno.

"Roditelji nisu u obavezi da prikupe nijedan dokument u papirnoj formi, već celu proceduru mogu da obave elektronski, putem usluge eVrtić", rekla je za Tanjug Biljana Marić, pomoćnik direktora Kancelarije za IT i eUpravu.

Prema njenim rečima, usluga eVrtić je namenjena roditeljima koji su državljani Srbije, a pojedine predškolske ustanove pružaju ovu uslugu i u slučaju da je jedan od roditelja strani državljanin.

"Za decu samohranih roditelja, decu žrtava nasilja u porodici, decu sa smetnjama u psihofizičkom razvoju ili decu iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite, predškolska ustanova je u mogućnosti da prihvati prijavu elektronskim putem, ali je potrebno je da roditelji podnesu relevantnu dokumentaciju kojom dokazuje navedeni status lično u predškolsku ustanovu", rekla je Marić.

Najavila je da će preliminarne liste biti objavljene 5. juna.

"Roditelji će se o rezultatima konkursa informisati u predškolskim ustanovama za koje su aplicirali na Portalu eUprave. Do 14. juna je podnošenje žalbi, a konačne rang liste za Grad Beograd se očekuju 24. juna", rekla je Marić.

Konkurs za upis dece u predškolske ustanove, ne računajući Grad Beograd, sve do danas otvoren je u 91 predškolskoj ustanovi, od čega je pet ustanova konkurs već zatvoren, a ukupno je podnetu oko 13.800 zahteva putem Portala. Osim za Beograd, danas konkurs kreće i za Brus i Požegu”, rekla je Marić.

Sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Nenad Radić istakao je da je ovogodišnji konkurs raspisan za više od 14.000 beogradskih mališana u 318 vrtića na teritoriji glavnog grada.

Deca koja ostanu ispod crte za upis u državne vrtiće imaće dve mogućnosti, da na listi čekanja sačekaju da se oslobodi neko upražnjeno mesto ili da se, uz čuvenu odbijenicu, upišu u neki privatni vrtić u kojem Grad Beograd refundira roditeljima troškove.

Svake godine nekoliko hiljada beogradske dece ne uspe da se upiše u državne objekte za koje su konkurisali.

Samo prošle godine za 13.955 slobodnih mesta, prijavilo se 21.909 dece, ali se ispostavilo da je bilo duplih prijava za različite opštine pa je na kraju validan broj iznosio 17.806 zahteva.

image