Srbija i Balkan

Milivojević: Kurti izborima pokušava da zapali Balkan

U pitanju je loša procena Zapada, smatra bivši diplomata Milivojević, budući da eskalacija nasilja verovatno neće biti ograničena samo na sever pokrajine, već će se ceo Zapadni Balkan pretvoriti u bure baruta
Milivojević: Kurti izborima pokušava da zapali Balkanwww.globallookpress.com © Andreas Gora

Ako se po drugi put ne odlože lokalni izbori na severu Kosova, zakazani za 23. april, to će dovesti do nove krizne situacije, eskalacije nasilja i nestabilnosti na celom Zapadnom Balkanu, prenosi "Blic". Da li će, i pored toga, izbori biti održani, zavisi pre svega od Zapada, smatraju analitičari.

Bez učešća Srba izbori na severu Kosova ne mogu biti legitimni, upozoravaju analitičari. Ipak, Priština ne odustaje od njihovog održavanja, dok iz Brisela prethodnih dana dolaze pozivi da se "izbori održe u mirnoj, fer i demokratskoj atmosferi."

Za to vreme, neprekidno pristižu vesti o hapšenjima Srba na severu Kosova. Poslednji u nizu je lekar Nikola Todorović, koji je zadržan u pritvoru pod optužbom da je navodno "napao službeno lice."

Pokušaj da se zaokruži takozvana kosovska državnost

Bivši diplomata Zoran Milivojević smatra da Priština neće promeniti odluku o održavanju lokalnih izbora na severu Kosova i da premijer takozvanog Kosova Aljbin Kurti "ostaje pri toj odluci čak i po cenu upotrebe sile": "To je politička odluka, da se zaokruži kosovska državnost i ostvari puni suverenitet na severu Kosova po svaku cenu", ističe Milivojević.

Ovu odluku, prema njegovom mišljenju, podržavaju i zemlje Kvinte: "Kvinta je saopštila da ne razume odluku Srba da ne učestvuju na izborima dok se ne osnuje Zajednica srpskih opština.“

Na taj način, dodaje on, Kvinta indirektno pruža podršku suverenitetu takozvanog Kosova, jer ga "tretira kao nezavisnu državu."  

Izbori na severu biće besmisleni ako na njima ne učestvuju Srbi, naglašava Milivojević: "To nisu legitimni izbori, ako tamo živi 95 odsto Srba, a na čelu opština ne budu Srbi. Kosovo je, po Rezoluciji 1244 UN, protektorat, pa se postavlja otvoreno pitanje legaliteta i legitimiteta takvih izbora."

Bivši diplomata upozorava i na bezbednosni rizik ukoliko se ovi izbori ipak održe:

"Kurti računa na taj rizik i želi da ga iskoristi da demonstrira uspostavu kontrole na severu Kosova. On želi da na direktan način reintegriše sever Kosova. S druge strane, Srbi neće odustati od osnivanja ZSO, kao uslova za povratak u prištinske institucije i nastavak dijaloga sa Prištinom."

Milivojević posebno upozorava da je u pitanju loša procena Zapada, budući da eskalacija nasilja verovatno neće biti ograničena samo na sever pokrajine, već će se "ceo Zapadni Balkan pretvoriti u bure baruta."

Opasan i rizičan test

S druge strane, Dušan Janjić, predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose, misli da Kvinta ne podržava održavanje ovih izbora i da će izbori, čak i ako se održe u najvećem miru, biti potpuno nelegitimni:

"Na osnovu Briselskog sporazuma predsednici opština na severu Kosova moraju da budu etnički Srbi, što je deo integracije Srba u kosovski sistem. Zato održavanje ovakvih lokalnih izbora predstavlja kršenje Briselskog sporazuma od strane organizatora izbora."

Moguće je, smatra Janjić, da ovim izborima Kurti i deo Kvinte žele da provere reakcije Srba: "To bi mogla da bude igra provere do nove krizne situacije, što je opasan, rizičan test. Možda žele da vide da li će Srbi opet postavljati barikade."

Ipak, Janjić veruje da postoji mogućnost da se ovi izbori odlože: "To je poželjna i najrazumnija odluka."

On dodaje da bi bilo dobro da se izbori ne odlažu kao prošli put unapred definisanim vremenskim rokom, nego da se stave u kontekst formiranja ZSO i povratka Srba u prištinske institucije.

 

image