Ponovo je moguće naći stan od 200 evra u Beogradu: Liste čekanja za luksuzne poslovne objekte

Ne traže svi stanove manje kvadrature i ne gravitiraju ka obodu grada kao što je do skoro bio slučaj, kažu agenti za nekretnine

Potražnja za stanovima u srpskoj prestonici je u opadanju kada su u pitanju i iznajmljivanje i prodaja, što je oborilo doskora astronomsko visoke cene kirija. Istovremeno, postoje liste čekanja za poslovne prostore na najtraženijim lokacijama u Beogradu.

Tako na primer za garsonjeru od 35m2 kod Đeram pijace na Zvezdari, više ne treba izdvojiti 500 evra, kako je bio slučaj, već je moguće iznajmiti je za 300 evra. U susednoj Karaburmi, nešto manji stan od 25m2, može da se nađe za 200 evra, iako je lani rentiranje išlo i do 350 evra. U Mirijevu za stan od 40m2 treba odvojiti 280 evra, naspram nekadašnjih 450 evra. Za one koji su raspoloženi da odu malo dalje od grada, u Kaluđericu, cena ide još niže, 150 evra za prazan stan u kući od 60m2 ili 300 evra za stan od 50m2 na Petlovom brdu.

Ponovo je moguće pronaći dvosoban pa čak i trosoban stan u centru grada, na Dorćolu ili Vračaru, a da ne morate da platite 1.000 do 1.200 evra. U Bulevaru despota Stefana za stan od 100m2 treba izdvojiti 700 evra, a kod Skadarlije od 65m2 600 evra.

Priča se da Rusi odlaze 

Kako za RT Balkan kaže agent za nekretnine Branislav Petrović iz agencije "Magnat", posle vrhunca u julu i avgustu prošle godine kada je priliv Rusa i Ukrajinaca bio najveći, usledilo je blago smirivanje u septembru i oktobru, da bi sada došlo do potpunog zamrzavanja tržišta.

"Cene kirija opale su u proseku za 20 do 30 odsto. Pad je zabeležen u svim delovima grada, još se relativno visoko kotira Novi Beograd. Tržište nekretnina određuje kupovna moć stanovništva, tako da vlada velika zainteresovanost za manjim stanovima do 50 metara kvadratnih", otkriva Petrović.

Prema njegovim rečima, postoje i brojni građani kojima nisu zanimljivi samo stanovi sa manjom kvadraturom na periferiji grada.

"Traže se i luksuzni, novi, potpuno namešteni stanovi. Pre će se izdati stan od 60m2 u luksuznom A bloku za 1.000 evra, nego stan od 60m2 u bloku 70 za 600 evra", objašnjava sagovornik RT Balkan i dodaje da strani klijenti i domaći ajtievci traže i stanove na atraktivnim lokacijama, poput Beograda na vodi ili u bloku A na Novom Beogradu koje mogu da iskoriste za poslovni prostor. 

"Cene za lokale i stanove koji se izdaju u poslovne svrhe kreću se od 20 do 35 evra po metru kvadratnom, a trenutno ih i nema u ponudi, postoje liste čekanja. Za poslovne zgrade u Erport sitiju, Kuli 65, naselju Milutin Milanković, u Merkatoru, Piramidi ili Jubiznis centru, cene lokala se kreću od 12 do 15 evra po metru kvadratnom", navodi agent za nekretnine.

Nedeljko Malinović iz agencije "Legat" za RT Balkan konstatuje da se tržište definitivno smirilo, jer su građani Rusije i Ukrajine iznajmili šta je bilo u ponudi i valjalo, a da trenutno i napuštaju Beograd i odlaze ili u unutrašnjost Srbije ili dalje na Zapad.

"Trenutno je veća ponuda od potražnje, klijenti veoma biraju i ne žele da izdvajaju enormne sume za neadekvatne uslove. Zato se dešava i da odlaze iz centra grada, ako u manjim sredinama dobijaju bolju infrastrukturu, dobru povezanost sa prestonicom, lep pogled, čist vazduh i plodnu zemlju", zaključuje on.

Vrlo je verovatno da će smirivanje tržišta vratiti i studente iz unutrašnjosti u Beograd, koji su zbog rasta rente bili primorani da napuste grad ili se udruže kako bi mogli da izađu na kraj sa kirijom i ostalim računima.