Srbija i Balkan

Bivši američki ambasador: Srbija nema pravi razlog da se povinuje pritisku Zapada

Vilijam Montgomeri kaže da je ironično što Rusi nekadašnje akcije SAD koriste protiv njih
Bivši američki ambasador: Srbija nema pravi razlog da se povinuje pritisku Zapada© Printskrin/N1

Zapadna diplomatija u dijalogu Beograda i Prištine radi "u kvadraturi kruga", rekao je bivši američki ambasador Vilijam Montgomeri za "Kosovo onlajn".

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kako navodi Montgomeri, insistira da Srbija prizna Kosovo u sadašnjim granicama i da ono bude primljeno u UN, što Srbija neće da uradi.

Montgomeri kaže da nema nikakve informacije o čemu se razgovara sa stranim diplomatama i okviru samog dijaloga, ali da  na osnovu  višegodišnjeg ličnog iskustva po tom pitanju može da kaže da je većina urađenog pokušaj da se svako pojedinačno pitanje reši kako bi se izbegao sukob.

"Problem koji je stvorila EU je poglavlje 35. u pregovorima sa Srbijom, koje se bavi Kosovom, i trebalo je da bude poglavlje koje se otvara nakon što je sve ostalo zatvoreno. Da članstvo u EU bude garantovano kada se pitanje Kosova reši. To bi izvršilo pravi pritisak na Srbiju. Sada nema pritiska, pošto je članstvo Srbije u EU daleko iz mnogo razloga, od kojih mnogi nemaju veze sa Srbijom. Zapravo većina zemalja EU ne želi dalje širenje zajednice", objašnjava Montgomeri.

On ističe da je važno prepoznati i da je Kurti "fiksiran" na Srbiju, kako iz političkih, tako i iz ličnih razloga, kao i da on uopšte i ne brine o ekonomskom blagostanju svoje teritorije.

Kurti, dodaje Montgomeri, sve zasniva na dobijanju "vitalne srpske koncesije" , a Zapad pritiska Srbiju da to prihvati.

"Srbija nema pravi razlog da se povinuje. Ima rastuću ekonomiju i mnoga druga pitanja sa kojima se treba baviti. A, EU nema šta konkretno trenutno da ponudi Srbiji za ovaj ustupak", rekao je bivši ambasador.

On se osvrnuo i na situaciju u Ukrajini i sličnost sa Kosovom.

"Ironično je da je Kosovo oduzeto silom i protiv Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a uz podršku Zapada. Branimo Ukrajinu jer Rusija isto to pokušava da uradi u toj zemlji. Zapad je opravdao kampanju bombardovanja Srbije zbog maltretiranja kosovskih Albanaca. Rusi opravdavaju svoju akciju u Ukrajini zbog maltretiranja tamošnjih etničkih Rusa. Dakle, ironično, Rusi naše sopstvene akcije koriste protiv nas", zaključio je Montgomeri.

image