Srbija i Balkan

Članovi opozicije napustili sednicu Odbora za KiM

Predstavnici opozicije navode da je, između ostalog, bila sporna tačka dnevnog reda o nemačko-francuskom predlogu o KiM
Članovi opozicije napustili sednicu Odbora za KiM© Milan Maricic/ATAImages

Predstavnici dela opozicije rekli su danas da su napustili sednicu Odbora za KiM onog trenutka kada je predsednik tog Odbora Milovan Drecun odbio da im da reč, potom nije hteo da otvori sednicu za javnost i dopuni dnevni red tačkom o nemačko-francuskom predlogu za rešavanje pitanja KiM.

To je rečeno na konferenciji za novinare Srpske stranke Zavetnici, Srpskog pokreta Dveri, DS, Narodne stranke i Novog DS S u Skupštini Srbije.

Tvrde i da nisu pravili incidente, kako je to rekao direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, navevši da su oni dobijali uvrede pre svega od Nebojše Bakareca, prenosi Tanjug.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da su oni stigli na vreme na sednicu za razliku od Petkovića, te da njoj kao zamenici predsednika Odbora nije omogućeno da govori i objasni zašto traži dopunu dnevnog reda.

"Milovan Drecun je rekao da nemam prava na reč, da se nismo držali Poslovnika kada smo tražili da se dnevni red dopuni, iako je uredno poslat juče zahtev za dopunu", rekla je Stamenkovski.

Ona je dodala da je Drecun sazvao sednicu za danas u 10.30 časova kako bi, tvrdi, opstruisao sednicu Odbora za KiM koju je ona zakazala kao zamenica predsednika Odbora danas za 13.00 sati.

"Mi smo insistirali da dobijemo reč, kolege su pokušale da se uključe, za sve to vreme pristizale su uvrede od Bakareca na koje se nismo osvrtali. Oni su ti koji su vređali upoređujući nas sa Aljbinom Kurtijem", tvrdila je Stamenkovski.

Kaže da su napustili sednicu dostojanstveno, a tvrdi i da je danas na dnevnom redu sednice Odbora bio "bajat" izveštaj Kancelarije za KiM za 2022. godinu koji je već usvojen u plenumu.

Boško Obradović kaže da "nije samo jedna sednica zatvorena za javnost, već da je čitav parlamentarni rad ukinut", a smatra i da od javnosti želi da se sakrije sadržaj ovog, kako kaže, "protivustavnog dokumenta".

"Da je ovo povoljan sporazum po državu Srbiju zašto se ne bi raspravljalo na sva zvona o njemu", upitao je on.

Poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić rekla je da se velika većina građana protivi "francusko-nemačkom" sporazumu za Kosovo i Metohiju i da o tome poslednju reč mora da ima narod koji bi na referendumu odbacio sporazum.

"Ako bi narodna volja postala imperativ, ono što radi vlast u ovom trenutku bi moralo da se promeni i vlast bi morala da se usaglasi sa voljom i željom naroda. Zato je Narodna stranka pokrenula inicijativu za raspisivanje referenduma o odbacivanju 'francusko-nemačkog' sporazuma", rekla je Sanda Rašković Ivić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

image