Petković: Vučić i Brnabić u četvrtak sa Srbima sa KiM

Cilj sastanka je da se razgovara o političkim zaključcima koji treba da se donesu, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da će se predsednik Aleksandar Vučić i cela Vlada Srbije, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, u četvrtak sastati s političkim predstavnicima Srba na KiM kako bi razgovarali o političkim zaključcima koji treba da se donesu.

"Moramo da vidimo šta ćemo u narednom periodu, s obzirom na to da je predsednik Vučić imao svoje zaključke, ali kada je čuo Srbe i šta oni traže i da su bili mnogo oštriji u zahtevima, on je odustao od svojih predloga, zato ćemo zajedno da vidimo koji su to predlozi i zaključci koje ćemo da donesemo", rekao je Petković za TV Prva.

Govoreći o jučerašnjoj sednici Odbora za KiM koju su poslanici opozicije napustili, Petković je ocenio da su to učinili prema unapred pripremljenom scenariju sa ciljem da se obesmisli ta sednica.

"Mi nemamo šta da krijemo, borimo se svakog dana za KiM. Uspeli smo da izvučemo maksimum u gotovo nemogućim uslovima i uspeli smo to u Ohridu i Briselu. I kada govorimo o ovom aneksu, implementacionom planu, predsednik Aleksandar Vučić ništa nije potpisao niti se usmeno saglasio. Rekao je da u implementaciji idemo do naših crvenih linija, a to je da nikada nećemo dozvoliti da 'Kosovo' postane član UN, niti ćemo ga priznati", poručio je Petković.

On podseća da je predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski, kao zamenica predsednica Odbora za KiM, tražila hitno zakazivanje sednice Odbora, te da je predsednik Odbora Milovan Drecun odmah zakazao sednicu.

Direktor Kancelarije za KiM kaže da je sednica bila zatvorena za javnost zato što tu ima poverljivih stvari kada je reč o izveštaju i kada je reč o namerama Srbije šta će činiti u budućnosti po pitanju dijaloga.

"Nećemo da otkrivamo našu poziciju Aljbinu Kurtiju. Nećemo da otkrivamo mnoge stvari koje činimo za srpski narod na KiM da ne dovodimo u pitanje njihov život i opstanak, kao i opstanak svih tih projekata koje uspevamo da sprovedemo na KiM, jer ulažemo više novca u KiM, nego u prethodnih 40 godina", rekao je Petković.