Kancelarija za KIM: Srbija spremna za nastavak dijaloga

Direktor Petar Petković sa Gabrijelom Eskobarom razgovarao o registarskim tablicama, spornim sudskim presudama i o zabrani ulaska na KiM

Beograd je spreman za nastavak pregovora, ali insistira na sprovođenju postignutih dogovora, pre svega onog o formiranju Zajednice srpskih opština, istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On je, kako prenosi Tanjug, sa zamenikom pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, razgovarao o perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali i o pitanjima registarskih tablica, kao i energetike.

Petković je naglasio da je srpska strana ispunila sve korake iz energetske mape puta kao i preuzete obaveze iz ostalih sporazuma, postignutih u briselskom dijalogu i skrenuo je pažnju Eskobaru na neke od spornih presuda prištinskih sudova.

"Ovakvim presudama se Srbima zabranjuje pravo na mišljenje, slobodu govora i izražavanja i ukidaju sve građanske i demokratske slobode", rekao je Petković.

Podsećamo, predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević osuđen je juče na godinu dana zatvora zbog optužbi za "podstrekivanje etničke mržnje i netrepeljivosti", a povodom njegove izjave da je Račak izmišljen.

Petković je na sastanku sa Eskobarom istakao da Beograd zahteva puno poštovanje prvog briselskog sporazuma kojim se predviđa da Srbi moraju biti većina u veću Apelacionog suda u procesima koji dolaze iz srpskih sredina na Kosovu i Metohiji.

Uz to, Petković se osvrnuo i na kršenja sporazuma o zvaničnim posetama kojima mu Priština zabranjuje da bude sa srpskim narodom u pokrajini.

"Uprkos svemu, Beograd ostaje suštinski zainteresovan za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i apeluje da se odlučnim političkim i diplomatskim sredstvima spreče svi oni koji prete destabilizacijom regiona i novim konfrontacijama", zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.