Srbija i Balkan

"Albanijan post" unosi smutnju: Na severu KiM deluje grupa koju ne kontrolišu ni Beograd ni Priština

Na severu Kosova i Metohije tobože se pojavila grupa koju ne kontroliše Beograd a koja radi na tome da sporazum iz Brisela o normalizaciji odnosa ne bude sproveden, tvrdi "Albanijan post"
"Albanijan post" unosi smutnju: Na severu KiM deluje grupa koju ne kontrolišu ni Beograd ni Prištinawww.globallookpress.com © Depo Photos

Na severu Kosova i Metohije nedavno se pojavila neformalna srpska grupa čiji je cilj sabotaža sprovođenja sporazuma Beograda i Prištine, o čemu je obaveštajna agencija tzv. Kosova informisala vlasti u Prištini, tvrdi portal "Albanijan post" u tekstu koji nastoji da opravda napade na Srbe, poput sinoćnog ranjavanja Milana Jovanovića kada je prolazio pored policijskog punkta kod Bistričkog mosta u blizini Zvečana.

Kosovska policija, inače, saopštila je da su četiri policajca suspendovana zbog ranjavanja Jovanovića, iako su ranije danas tvrdili kako niko od službenika nije bio umešan u incident.

Ovu neformalnu i misterioznu grupu navodno čine elementi unutar i van Kosmeta kojima je cilj da ujedine sve sa severa srpske pokrajine koji su nezadovoljni vlašću u Beogradu, navodi novinar Baton Hadžiju, koji je tokom devedesetih godina prošlog veka uređivao list "Koha" s Vetonom Suroijem, a Haški tribunal ga je 2008. osudio za nepoštovanje suda jer je obelodanio identitet zaštićenog svedoka na suđenju Ramušu Haradinaju.

"Ova grupa koristi resurse Vlade Srbije, iako ima drugačiju agendu od Beograda. Kao rezultat toga u Prištini se stvara utisak da akcije ove grupe koordinira vlada u Beogradu, što nije istina", tvrdi se u tekstu "Albanijan posta", naravno, bez bilo kakvih dokaza za ove informacije.

Dodaje se da su zapravo u ovoj situaciji Beograd i Priština saveznici po pitanju održavanja mira, dok saradnju, tobože, kvari ova grupa koja funkcioniše van sistema. 

Navodno, grupa radi na tome da inscenira operacije za koje bi okrivila kosovsku policiju, što bi stvorilo nejedinstvo i nezadovoljstvo građana, pa bi tenzije porasle što bi dovelo do eskalacije na severu srpske pokrajine - objašnjenje koje očigledno "pada u vodu" nakon pomenute suspenzije četvorice kosovskih policajaca.

Kao dokaz za svoju tvrdnju "Albanijan post" navodi da je, uprkos tenzijama, od jula 2022. godine do danas situacija na Kosovu i Metohiji bila pod kontrolom, te da su specijalne kosovske snage i srpske bezbednosne strukture sarađivale.

"Vlada u Beogradu je dobro znala da će u slučaju neodgovornog ponašanja biti vraćena bezbednosna zona od pet kilometara, dok je vlada u Prištini dobro znala da bi u slučaju neodgovornog ponašanja specijalci Kosovske policije bili proterani sa severa, a zamenile bi ih snage KFOR-a", navodi "Albanijan post".

Kako su Vlada Srbije i određene međunarodne organizacije godinama finansirale određene strukture, one se sada osećaju ugroženim ako sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine bude sproveden, tvrdi albanski portal.

I po ustaljenom scenariju koji je sad naročito poželjan zarad pribavljanja podrške Zapada, naravno, bez bilo kakvih dokaza, piše da su te strukture povezane sa eksponentima ruske obaveštajne službe, a da im je cilj da obezbede da nakon primene sporazuma njihovi interesi ne budu ugroženi.

Pripadnici se obučavaju širom Srbije?

Navodno, ova grupa ima dovoljno kadrova pripremljenih za svaku oružanu akciju, ali se širi informacija kako novi regruti borave na kratkoj obuci na raznim lokacijama u Srbiji.

"Već postoji dovoljno dokaza da je ova grupa operativno spremna da organizuje lažne napade na lokalne Srbe kako bi okrivila Albance, kao i ničim izazvane napade na lokalne Albance da bi okrivila lokalne Srbe. Ova grupa takođe prati sva kretanja međunarodnih snaga i kosovske policije i u svakom trenutku ima pun kapacitet za precizne udare, kako iz blizine, tako i iz daljine", navodi "Albanijan post".

Ova grupa, prema navodima spomenutog medija, stoji iza napada na srpske automobile koji su preregistrovani na RKS tablice, odnosno iza spaljivanja vozila.

Međutim, to nije sve. Prema informacijama koje prenosi "Albanijan post", pripadnici ove neformalne grupe su zapretili da će sve automobile sa KM tablicama parkirati ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, kako bi izvršili pritisak na vlast.

Takođe, navodno je planirana akcija da automobili sa KM tablicama formiraju kolonu u obe kolovozne trake na Jarinju i Brnjaku kako bi blokirali put.

"Albanijan post" kritikuje rad kosovske policije, posebno njeno maltretiranje Srba, te dodaje da je potrebno vršiti samo ciljana zaustavljanja i pretrese vozila, kako se ne bi uznemiravalo lokalno stanovništvo.

"Kosovska policija nema legitiman razlog da zaustavlja automobile u kojima ljudi putuju sa svojim porodicama. Te stvari su jednostavno ružne i stavljaju lošu senku na Kosovo. Osim toga, ove akcije jačaju podršku naroda ovoj grupi", ocenjuje "Albanijan post".

Tvrdnje ovog portala mogu se protumačiti i kao opasna najava napada "pod lažnom zastavom" za koje bi bila optužena ta odmetnuta grupa, kao opravdanje za eskalaciju represije nad Srbima sa KiM.

image