Rojters: Srbija pristala da šalje oružje Ukrajini, piše u tajnom dokumentu Pentagona

Srbija se navodno obavezala na slanje oružja u Ukrajinu, ili je to već učinila, prenosi britanska agencija pozivajući se na tajni dokument Pentagona koji je dospeo u javnost, a čiju autentičnost još niko nije potvrdio

Srbija je navodno pristala da pošalje oružje Kijevu, ili ih je već i poslala, tvrdi se u jednom od procurilih dokumenata iz Pentagona, objavio je Rojters.

Dokument nazvan "Evropa: Odgovor na tekući rusko-ukrajinski sukob" sadrži "procenjene pozicije" 38 evropskih vlada u odnosu na ukrajinske zahteve za novim naoružanjem.

Na pratećoj tabeli piše da je Srbija odbila da obezbedi obuku za ukrajinske vojnike, ali da se obavezala da će poslati naoružanje, ili ga je već i poslala, navodi Rojters pozivajući se na dokument čiju tačnost Pentagon nije do sad potvrdio.

U dokumentu takođe navodno piše da Srbija ima "političku volju i vojne kapacitete" da obezbedi oružje za Ukrajinu u budućnosti.

Kako navodi britanska agencija, dokument je obeležen oznakama "tajni" i NOFORN, što znači da je njegovo deljenje sa stranim obaveštajnim službama i vojskama zabranjeno.

Dokument je navodno sačinjen 2. marta, i na njemu se nalazi pečat kancelarije američkog generalštaba.

Britanska agencija je vest o navodnom slanju naoružanja Ukrajini nazvala "ekskluzivom", ali sam dokument nije objavljen.

Rojters navodi da nije u stanju da nezavisno potvrdi autentičnost dokumenta, a iz Pentagona su ranije rekli da neće komentarisati dokumente koji su dospeli u javnost.

"Ako je ovaj dokument tačan, on ili pokazuje Vučićevu dvoličnost u odnosu na Rusiju ili to da je on pod ogromnim pritiskom Vašingtona da isporuči oružje Ukrajini", rekao je stručnjak za istočnu Evropu iz "Džejmstaun" fondacije Januš Bugajski.

Ruski portal "Meš" objavio je počekom marta da je Srbija navodno isporučila 3.500 komada Krušikovih raketa "M-21 GRAD" 122 mm oružanim snagama Ukrajine.

Srpski zvaničnici, uključujući predsednika Aleksandra Vučića i ministra odbrane Miloša Vučevića, kao i proizvođač tih raketa Krušik, negirali su te tvrdnje. Vučić je tom prilikom rekao da je u pitanju "notorna laž".

"Nismo izvozili naoružanje ni Rusiji ni Ukrajini", rekao je Vučić tokom posete Kataru 5. marta.