Srbija i Balkan

Objavljen "nemački nacrt" Statuta za ZSO; To je posao za Kurtija

Prema predlogu Srbi će za svaku odluku morati da dobiju saglasnost vlasti takozvanog Kosova
Objavljen "nemački nacrt" Statuta za ZSO; To je posao za Kurtija© Pexels/Senad Kahraman

"Nemački nacrt" naziv je dokumenta koji su, navodno, sastavili zapadni krugovi, a predstavlja predlog Statuta Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, prenela je prištinska "Koha", navodeći da je imala uvid u taj dokument.

"Zajednica opština sa srpskom većinom na 'Kosovu' je pravno lice nastalo u skladu sa Zakonom o potvrđivanju Prvog sporazuma i Ustavom 'Republike Kosovo'. Statut Zajednice je njen najviši pravni akt. Statut će usvojiti osnivačka skupština koju čine članovi skupština opština učesnica sa glasanjem u skladu sa Zakonom o potvrđivanju Prvog sporazuma i Ustavom 'Republike Kosovo'", navodi se u prvom članu.

"Amandmane na statut mora da odobri Vlada 'Kosova' kroz pravni akt u skladu sa Ustavom. Vlada će, ukoliko bude ocenila da je potrebno, razmotriti ustavnost svakog amandmana na Skupštini Udruženja, čiju će ocenu dati Ustavni sud. Zajednicu čini deset opština i zastupa njihove interese i interese svojih stanovnika. Članstvo u Zajednici je dobrovoljno. Procedure za dodavanje članova, isključenje iz članstva ili raspuštanje Zajednice definisane su ovim Statutom", piše u prvom članu.

U drugom članu se navodi da su članovi Zajednice organi vlasti opština učesnica.

"Zvanični nazivi pravnog lica su: 'Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu', 'Asocijacija opština sa srpskom većinom na 'Kosovu'' i 'Zajednica opština sa srpskom većinom na 'Kosovu''. Sva tri službena naziva odnose se na pravno lice nastalo ovim Statutom. U daljem tekstu naziv Udruženje/Zajednica označava sve ili bilo koji od zvaničnih naziva. Službeni organi 'Kosova' ili predstavnici Asocijacije/Zajednice imaju pravo da se na to pozivaju u bilo koje od tri imena", prenosi Koha.

U drugom članu se navodi i da se aktivnosti Zajednice zasnivaju na principima dobrovoljnog učešća njegovih članova, napredne demokratije i lokalne samouprave, i poštovanja odredbi o zaštiti i zastupanju prava i interesa zajednica, što je zasnovano na Ustavu i zakonima Kosova.

Opštinske vlasti pristupaju Zajednici na osnovu odluke skupština opština u skladu sa zakonskim odredbama koje regulišu donošenje odluka ovog opštinskog organa. U procesu pristupanja svaki član mora da odobri Statut.

Članovi imaju pravo da prestanu članstvo. Odluku o istupanju iz Udruženja/Zajednice mora doneti Skupština dotične opštine u skladu sa zakonskim odredbama koje regulišu odlučivanje ovog opštinskog organa. Opština koja napusti Asocijaciju/Zajednicu može odlučiti da se vrati kao članica kroz procedure navedene u tački 4.

  • Udruženje/Zajednica će biti otvorena za bilo koju drugu opštinu pod uslovom da se članovi slažu. Odluku o prijemu novog člana Udruženja/Zajednice doneće 2/3 delegata Skupštine.
  • Udruženje/Zajednica se može raspustiti odlukom same Skupštine većinom od 2/3 članova, na osnovu odluke gradonačelnika opština.
  • Članovi Udruženja/Zajednice imaju pravo da isključe jednu ili više opština iz članstva odlukom koju donosi sama Skupština većinom od 2/3 članova.
  • Udruženje/Zajednica mora imati svoje zvanične simbole, uključujući grb i zastavu.
  • Asocijacije/Zajednice u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Kosovo.
  • Sedište će odrediti Skupština.
  • Udruženje/Zajednica ima pravo na sopstvene bankovne račune i ima pravo da poseduje imovinu i da se bavi finansijskim transakcijama", navodi se u drugom članu.

Nije zvanični dokument

Na drugoj strani, list "Danas" reagovao je na pisanje "Kohe", uz primedbu da "Nemački nacrt" nije zvanični dokument koji su predložile zapadne zemlje, već nacrt statuta na kojem su radili organizacije civilnog sektora Fondacija Fridrih Ebert Štiftung (FES) i Evropski institut za mir (EIM), a o kojem su krajem septembra ove godine razgovarale albanske i srpske nevladine organizacije sa Kosova i Metohije.

Kako saznaju mediji, iz izvora bliskih FES-u i EIM-u, upravo ovaj statut objavljen na "Koha Ditore" je onaj o kome su srpske i albanske NVO raspravljale na sastancima, to jest onaj na koji su ulagali prigovore.

Nije poznato da li je u pitanju revidirana verzija nacrta Statuta ili onaj originalni o kojem se raspravljalo u Beogradu i Prištini.

Podsetimo, pravnik Milan Antonijević nije isključio isključio mogućnost da se pojedine nevladine organizacije, poput nemačke Fridrih Ebert Štiftung i druge, trenutno bave pravljenjem nekog modela za nacrt Statuta Zajednice srpskih opština na KiM i tako pokušavaju da doprinesu pregovaračkom procesu. 

Revidirana verzija, sa unetim primedbama srpskih i albanskih NVO sa KiM, trebalo je da završi na stolu specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, kako se govorilo.

Ipak, FES i EIM su demantovale da imaju zahtev ili mandat specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, nemačke vlade ili bilo koje druge strane za razvoj ovog statuta, već da su njihove rasprave bile isključivo za internu upotrebu i da predstavljaju rad civilnog sektora.

Tahiri: ZSO je posao za Kurtija

Bivši glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom, Edita Tahiri, izjavila je da je Zajednica srpskih opština posao za premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Tahiri je, na Fejsbuku, navela da je Kurti došao na vlast suprotstavljajući se formiranju ZSO i da bi ga sada trebalo pitati o tome.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar zatražio je od Kurtija odgovor o ZSO i taj dokument se danas pojavio u medijima, napisala je Tahiri na Fejsbuku.

Podsetimo, juče je Eskobar naveo da SAD podržavaju francusko-nemački plan za dijalog.

"Da, u potpunosti ga podržavamo. I moram da dodam da smo uvek podržavali priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države. Mislim da će se priznanje od Srbije desiti, moraće da se desi nekada u nekoj kasnijoj fazi. Ali ono što je važno za Kosovo jeste da započne stabilniji put ka integraciji u evroatlantske strukture, uključujući i priznanje od strane pet država članica EU koje ne priznaju Kosovo. Ovo je najvažnija stvar koju možete izvući iz bilo čega drugog u tom procesu", naveo je Eskobar, preneo je Kosovo onlajn.

Konačan sporazum: Pitanje nedelja

Eskobar je rekao da je čuo je od svojih kolega iz Evrope da je postizanje konačnog sporazuma između Beograda i Prištine ''pitanje nedelja''.

"Čuo sam svoje evropske kolege kako pričaju da je to pitanje nedelja, a ne godina. Za dogovor, za put napred. Stoga, osim toga pripada i strankama i posrednicima da postave vremenske rokove, ali to mora da bude brzo. Uzimajući u obzir kontekst onoga što se dešava, svi moraju da preuzmu odgovornost za stvaranje stabilnosti, ne samo u Evropi, već i u regionu'', kazao je američki zvaničnik.

image