Zavadi, pa vladaj: RT Balkan istražuje kome odgovara da optužuje Srbiju za naoružavanje Ukrajine

Navodno curenje dokumenta iz Pentagona je manipulacija američkih obaveštajnih službi čiji je cilj odlaganje dugo najavljivane ofanzive ukrajinske vojske, jer njihove snage nisu spremne za to, ni brojčano ni vojno, smatraju sagovornici RT Balkan

Iza vesti Rojtersa da Srbija snabdeva ukrajinske snage oružjem ne stoji obaveštajna igra, već medijska manipulacija obaveštajnim informacijama, kaže za RT Balkan penzionisani pukovnik Kontraobaveštajne službe (KOS) Ljuban Karan.  

"Već je potvrđeno da mnogo toga nije tačno u navodnim dokumentima Pentagona koji su `procurili` u javnost. Ja sam ubeđen da je to manipulacija američkih obaveštajnih službi sa ciljem da se odloži dugo najavljivana ofanziva ukrajinske vojske jer njihove snage nisu spremne za to, ni brojčano ni vojno", kaže naš sagovornik.

Javnost širom sveta danima je čitala medijske izveštaje kako Amerika i Zapad savetuju Ukrajince, koliko su obučeni i naoružani, ali i kako Amerika posmatra svoje saveznike, odnosno kako ih špijunira.

Takve vesti u Srbiji bi možda pale u drugi plan, jer već je bilo jasno da Amerika gura Kijev u rat iako je svesna svih nedostataka ukrajinske vojske, sve dok tema medijskih izveštaja sa Zapada nije postala Srbija.

"Srbija, jedina zemlja u Evropi koja je odbila da uvede sankcije Rusiji pristala je da pošalje oružje Kijevu, ili ih je već i poslala", objavio je jutros Rojters uz oznaku "ekskluzivno", pozivajući se na dokumenta, ali ne nudeći uvid u njih.

Reagovao je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević kategorički negirajući istinitost navoda Rojtersa. "Nekome je očigledno cilj da destabilizuje našu zemlju i da je uvuče u konflikt u kome nećemo da učestvujemo", rekao je Vučević.

Pentagon nije potvrdio niti demantovao autentičnost dokumenata već je samo najavljeno da će pronaći onoga ko je odgovoran za curenje informacija.

U zabludi su oni koji misle da mora da je istinito sve što se pojavljuje u poverljivom izveštaju, rekao je nekadašnji visokopozicionirani analitičar CIA Leri Džonson.

Ali, šteta je napravljena samim tim što se Srbija našla u situaciji da mora da se brani od medijskih navoda, bili oni istiniti ili lažni.

Medijska manipulacija obaveštajnim informacijama

Ljuban Karan kaže da iza vesti o dokumentima koji su procurili stoje dva cilja: traži se razlog da se ofanziva odloži, a sa druge strane američke i druge moćne zapadne obaveštajne službe neprestano pokušavaju da na svaki način zavade Srbiju sa ruskom stranom.

"Oni znaju koliko je nama važno da budemo u dobrim odnosima sa Rusijom, zato nastoje da prekinu i pokidaju te veze. Još u najstarijim dokumentima njihovih planova za Balkan stoji da Srbiju treba dovesti u situaciju da izgubi svaku veru u pomoć Rusije, te da je to jedan od uslova za rastakanje Srbije", kaže Karan.

Dodaje da, iako plan Zapada nije nastao juče, on nikada nije odbačen i danas se primenjuje vrlo aktivno. To objašnjava zašto je Zapadu veoma stalo da Srbija uvede sankcije Rusiji, iako to Rusiji ne bi nešto mnogo značilo, smatra Karan i dodaje da bi poremetilo korektne, prijateljske i poslovne odnose Srbije i Rusije.

"Kako već ne mogu Srbiji da podmetnu tako nešto, onda pokušavaju da sprovedu podmetanje prema ruskoj strani, kako bi izazvali nekakav revolt i protest Rusije prema Srbiji", rekao je Karan.

Naš sagovornik napominje da oružje uvek nađe svoj put do nekog ratišta, ali da je ubeđen da srpska vlast nije donela odluku da tajno šalje oružje u Ukrajinu i da na taj način učestvuje u tom ratu kao vojno neutralna država. 

"Mi sa Rusijom imamo izvanredne, prijateljske, bratske odnose i verujem da to niko u Vladi ne bi uradio pod bilo kakvim pritiskom i bilo kakvim nagovorom. Među ministrima imamo i one koji se zalažu za ulazak u NATO, za uvođenje sankcija Rusiji, ima takvih, ali srećom oni ne donose odluke", kaže Karan.

Trovanje odnosa Srbije i Rusije

Stevica Deđanski iz Centra za međunarodnu saradnju kaže da je nemoguće da je neki novinar sam pronašao informaciju o Srbiji, te da je u pitanju čist pritisak na Srbiju, posebno da se pokvare odnose između Srbije i Rusije.

"Srbija ima doslednu politiku, koja se verovatno nekad ne sviđa ni Rusiji, pogotovo kada smo osudili napad na Ukrajinu, ali mi to radimo zbog naših interesa. Sa druge strane imamo principijelnu politiku da ne uvodimo sankcije, jer je to politika države - ne svađamo se sa našim prijateljima i cenimo ono što su uradili za nas u prošlosti", kaže Deđanski.

Kako kaže, nekome to smeta i napolju i unutra, pa zajedničkim snagama pokušavaju da pokvare te odnose.

"Činjenica je da, iako naše rukovodstvo demantuje da naoružava Ukrajinu, te vesti se opet pojavljuju. Neko će naći i objaviti neki papir samo da bi optužio Srbiju", kaže naš sagovornik.

Deđanski navodi da je ubeđen da srpsko rukovodstvo nije uradilo ništa mimo očiju javnosti, te da smatra da ovakve vesti kod časnih ljudi ne piju vodu, ali služe za trovanje odnosa Srbije i Rusije i otežavaju ionako tešku poziciju naše zemlje.

Na pitanje šta misli ko stoji iza takvih informacija, Deđanski odgovara da ne može precizno da kaže, ali da od početka sukoba u Ukrajini samo jedna sila vlada Zapadom, a to je Amerika.

"Sve druge političke elite su tu da ispunjavaju američke želje i namere. Zašto su pristali na to i koji je krajnji cilj, videćemo", zaključuje Deđanski.

Podsetimo, ovo nije prvi put da se Srbija našla u situaciji da mora da demantuje medijske natpise da naoružava Ukrajinu. Pre mesec dana ruski portal "Meš" je objavio kako je 3.500 komada raketa iz fabrike "Krušik" isporučeno Ukrajini.

I tada je Beograd negirao optužbe, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla da će Moskva pratiti situaciju i da je potrebno držati se činjenica po pitanju optužbi o izvozu srpskog oružja.