Srbija i Balkan

Dačić: Srbija nije izvezla oružje ni jednoj od sukobljenih strana u Ukrajini

Republika Srbija pridržava se politike vojne neutralnosti i sprovodi zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost iz februara prošle godine, istakao je šef srpske diplomatije
Dačić: Srbija nije izvezla oružje ni jednoj od sukobljenih strana u Ukrajini© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić demantovao je informacije o navodnom izvozu naoružanja i vojne opreme u Ukrajinu, koje je objavila britanska agencija Rojters.

"Ministar Dačić je izjavio da Republika Srbija, poštujući unutrašnje i međunarodne pravne akte, ne izvozi naoružanje i vojnu opremu ni u jednu državu ukoliko bi time omogućila izbijanje ili nastavak oružanih sukoba, ugrozila očuvanje regionalnog mira i bezbednosti ili ugrozila svoje odbrambene interese", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

On je naglasio da se Republika Srbija pridržava politike vojne neutralnosti i sprovodi zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost iz februara prošle godine. 

Šef srpske diplomatije je još jednom podvukao da od početka sukoba u Ukrajini iz Republike Srbije nije izvezeno oružje ni jednoj od strana u sukobu.

Ukazao je da se dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme Republike Srbije izdaju isključivo kupcima sa sertifikatom krajnjeg korisnika, u kojem, između ostalog, stoji klauzula da krajnji korisnik ne može dalje da izvozi naoružanje i vojnu opremu bez saglasnosti nadležnih institucija Republike Srbije, piše u saopštenju.

image