Srbija i Balkan

Protestna šetnja Srba na KiM zbog ranjavanja Jovanovića, policija zaustavila kolonu (VIDEO)

Građani se kreću glavnim putem Zvečan-Raška i nose transparente na kojima piše "Idite odavde" i "Ovde vam nije mesto"
Protestna šetnja Srba na KiM zbog ranjavanja Jovanovića, policija zaustavila kolonu (VIDEO)© Kosovo onlajn/printscreen

Srbi sa Kosova i Metohije krenuli su u protestnu šetnju na koju je pozvala Marina Jovanović, supruga Milana Jovanovića, na kojeg su pripadnici tzv. kosovske policije pucali kod Bistričkog mosta u ponedeljak uveče.

Više stotina građana negoduje zbog pripadnika "Kosovske" policije koji su u ponedeljak uveče pucali na Jovanovića, pa su postavili i peticiju kojom traže povlačenje svih specijalnih jedinica policije sa severa.

Veliki broj građana nadire i sa strane mosta iz pravca Leposavića. Nedaleko, ispred njih, je punkt saobraćajne policije.

Predstavnici Kosovske specijalne policije im nisu dozvolili da priđu punktu na kome se potpisuje peticija.

Građani su se kretali glavnim putem Zvečan-Raška ka Bistričkom mostu i nosili transparente na kojima piše "Idite odavde", "Evropo, pucaju na nas", "Ovde vam nije mesto".

Na čelu kolone nalazi se Jovanovićeva supruga, prenosi "Kosovo onlajn".

Kako kažu okupljeni građani, došli su na protest zbog hapšenja Srba, pucanja na njih i svega čemu su izloženi Srbi tokom prethodnih godina.

Incident se, da podsetimo, dogodio u ponedeljak uveče  na putu između Kosovske Mitrovice prema Leposaviću, kada su četiri pripadnika Kosovske policije htela da zaustave Jovanovića koji se nalazio u automobilu. Preliminarna istraga pokazala je da je jedan od policajaca potegao pištolj, a da trojica kolega slučaj nisu kasnije prijavili.

Kosovska policija prvo je u saopštenju negirala umešanost policije, da bi kasnije objavila da su četiri policajca suspendovana zbog ovog slučaja.

Oni su uhapšeni i određeno im je policijsko zadržavanje od 48 sati. Oni se terete za krivična dela "ubistvo u pokušaju" i "neprijavljivanje krivičnog dela".

image