Srbija i Balkan

Kfor osudio ranjavanje Srbina: Odgovorni da se izvedu pred lice pravde

Kfor nastavlja da prati situaciju i potpuno je usmeren na svakodnevno sprovođenje svog mandata – zasnovanog na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, saopštili su iz te misije
Kfor osudio ranjavanje Srbina: Odgovorni da se izvedu pred lice pravdeGetty © Ferdi Limani

Misija Kfor-a osudila je incident koji se desio u ponedeljak uveče kada je Srbin Milan Jovanović ranjen u pucnjavi u opštini Zvečan.

Kfor očekuje od institucija na KiM da sprovedu detaljnu istragu o događajima i da se odgovorni za incident izvedu pred lice pravde, prenela je TV Kljan Kosova.

"Kfor nastavlja da prati situaciju i potpuno je usmeren na svakodnevno sprovođenje svog mandata – zasnovanog na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine – da obezbedi sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na 'Kosovu'", navodi se.

Prema rečima Kfora, napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ključan je za dugoročnu bezbednost na "Kosovu" i regionalnu stabilnost.

Kfor pozdravlja nedavno postignute sporazume u kojima je posredovala EU i ohrabruje obe strane da sprovedu svoje obaveze što je pre moguće.

Milan Jovanović ranjen je u ponedeljak kasno uveče u blizini policijskog punkta kod Bistričkog mosta, nedaleko od Zvečana, a četvorica pripadnika Kosovske policije su suspendovana i određeno im je policijsko zadržavanje do 48 sati zbog tog slučaja.

Policajac koji je ranio Jovanovića, kao i još trojica koji slučaj nisu prijavili, terete se za krivična dela "ubistvo u pokušaju" i "neprijavljivanje krivičnog dela", saopšteno je iz prištinskih policijskog inspektorata.

image