Srbija i Balkan

Bocan-Harčenko: Iz Brisela Srbiji prete sankcijama, dok oni sami ne ispunjavaju obaveze

Priština skoro deceniju ignoriše ključnu obavezu da formira ZSO, a "i dalje se izvlači", ocenjuje ambasador Ruske Federacije u Srbiji
Bocan-Harčenko: Iz Brisela Srbiji prete sankcijama, dok oni sami ne ispunjavaju obaveze© A.K./ATAImages

Rusija, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti UN, zalaže se za produktivnu diskusiju o suštini problema koji su zaista akutni za Srbe, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština, poručio je ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko uoči sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić s pravom naglašava problem terora kosovskoalbanskih radikala nad Srbima, koji se nastavlja u pokrajini. Pozdravljamo njegove izjave na sastanku sa specijalnom predstavnicom Generalnog sekretara UN, šeficom Misije UN na Kosovu Karolin Zijade da Beograd insistira na očuvanju mira i stabilnosti u regionu, poštovanju međunarodnog prava i primeni Rezolucije 1244 SB UN", navodi se u saopštenju. 

Kako ocenjuje ambasador Rusije, Priština skoro deceniju ignoriše ključnu obavezu da formira ZSO, a "i dalje se izvlači". 

"Evropski posrednici su ponovo pokazali – što je i očekivano – svoju nečasnost", navodi Bocan-Harčenko podsećajući da su na zahtev Prištine, budući da "Brisel opslužuje ne samo kijevski, već i samoproglašeni prištinski režim" Evropski zvaničnici Beogradu zapretili sankcijama.

Zašto iz EU dolaze histerija i pretnje Srbiji, uprkos tome što je Vučić jasno naveo šta za Beograd predstavljaju "crvene linije", zapitao se ambasador.

Srbiji prete sankcijama zbog neispunjavanja nekih mitskih međunarodnih obaveza koje navodno proističu iz "predloga EU za rešavanje kosovskog pitanja" koji su razmatrani u Briselu i Ohridu, dodaje Bocan-Harčenko i naglašava da "istovremeno, Evropsku uniju nimalo ne zbunjuje to što sama ne ispunjava stvarne najviše međunarodne obaveze iz Rezolucije 1244 SB UN".

image